Nedvědův marný boj (†73): Byl celý dehydrovaný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nedvědův marný boj (†73): Byl celý dehydrovaný

Písničkář František Nedvěd
Písničkář František Nedvěd (Profimedia)

Nemoc si vybrala daň nejkrutější! V neděli večer zemřel František Nedvěd (†73). Folkař přes půl roku statečně bojoval s rakovinou plic a vše naznačovalo, že tělo náročné léčby zvládlo. Před týdnem se mu ale hydra vrátila a nadobro nás připravila o legendu táborových písní.

Ještě v půlce dubna vše vypadalo nadějně. Chemoterapie i ozařování, které písničkář kvůli nálezu na plicích podstupoval, zabraly a Františkovi bylo opět do zpěvu. Chystal se na zlatou svatbu s manželkou Marií, plánoval vystoupení s kapelou a byl plný elánu a nadšení. Osud s ním měl ale bohužel jiné plány... „Franta měl rakovinu plic, teď ji má v kostech,“ prozradil rodinný přítel.

Dehydratace

V pátek 9. července ještě František stihl odehrát koncert na festivalu v Olomouci. Pak se ale jeho zdravotní stav zhoršil a syn Vojta (44) ho musel odvézt do nemocnice. „V sobotu vstal a byl ještě v pořádku, ale k večeru začal být unavený a ospalý. Říkal jsem si, že je to následkem koncertu, ale v neděli začal spát už pořád, tak jsem ho odvezl. ,“ řekl webu zivotvcesku. cz syn, který tatínka na koncertech doprovázel.

Rychlý obrat

Celá rodina v čele s manželkou a Vojtíškem, jak ho pyšný táta nazýval, doufala, že Nedvěd se opět s nemocí popere jako lev. Rakovina ale zasáhla v plné síle. „Táta zemřel v neděli, vzalo to neskutečný obrat. V sobotu komunikoval normálně. Nic nenaznačovalo, že se stav zhorší. Táta bojoval statečně, nad nemocemi v posledních letech vyhrával, bohužel tentokrát se to už nepovedlo,“ dodal zarmoucený Vojta, který byl také tím, kdo smutnou zprávu sdělil v neděli večer rozsáhlé základně fanoušků legendárního Františka Nedvěda. Folkař za poslední měsíc stihl velké věci – zlatou svatbu, usmíření s bratrem i vystoupení se svou kapelou a zanechal po sobě nespočet hitů, mezi něž patří Stánky, Tulácký ráno či Na kameni kámen.

Černý víkend českého showbyznysu, zemřeli Milan Lasica, František Nedvěd a zakladatel kapely Argema

Video se připravuje ...

Bratrské usmíření

Proslavili se jako duo zpívajících bratrů. František se starším Janem Nedvědem (74) dokonce vyprodali v roce 1996 Strahov, ale v posledních letech spolu mluvili jen sporadicky. O to větší bylo překvapení, když se Honza objevil na Františkově zlaté svatbě. „Vůbec jsem to nevěděl, bylo to příjemné překvapení, byl se podívat, pogratuloval mi, všechno v pořádku,“ reagoval písničkář na bratrovu přítomnost. „Na obřad nejdu, to bych rušil, ale přišel jsem jim vyjádřit úctu,“ svěřil se tehdy Honza, když si bratři padli okolo krku.

Měli spolu velké plány

Po usmíření se chystali dobýt největší českou koncertní halu! „Vypadá to, že O² arena bude. Zpívali bychom už dávno, ale ve chvíli, kdy jsme začali plánovat, František onemocněl. A když se uzdravil, zase jsem onemocněl já. Chtěli bychom vystupovat, bavíme se o tom, ale čas je nemilosrdný, je hloupý, ale spravedlivý,“ prozradil Jan Nedvěd na bratrově zlaté svatbě. To František byl opatrný a nechtěl se o velkolepém vystoupení raději vůbec bavit. Možná k tomu už měl své důvody.

Poslední poklona Milana Lasicy (†81): Video z posledních vteřin před smrtí

Video se připravuje ...

Zlatá svatba

Symbolickým rozloučením s manželkou by se mohla zdát červnová zlatá svatba. František po padesáti letech znovu řekl své »ano« Marii na stejném místě, kde se vzali – na Staroměstské radnici v Praze. Deníku Aha! při té příležitosti prozradil recept na šťastné manželství. „Tolerance, odpuštění, pochopení, žádná velká zloba, plnění přání a dělat si život hezký,“ řekl tehdy s úsměvem.

Pohřeb v sobotu

Poslední rozloučení s Františkem Nedvědem se uskuteční už tuto sobotu (24. července) od 11 hodin v pražském strašnickém krematoriu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.