Ladislav Potměšil (†75): Syn popsal jeho poslední chvíle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ladislav Potměšil (†75): Syn popsal jeho poslední chvíle!

Zemřel herec Ladislav Potměšil
Zemřel herec Ladislav Potměšil (archiv Blesku)

Zemřel Ladislav Potměšil (†75), filmový major Maisner nebo tatínek z Discopříběhů. Poslední roky byly pro herce velmi bolestivé. Poté, co mu lékaři v roce 2016 na obratli našli metastázující nádor, následovaly tři operace. Velmi obtížně chodil a většinu času trávil vleže v posteli. S rakovinou bojoval celkem třikrát, naposledy mu napadla kosti.

Informaci potvrdil jeho syn Honza. „Tatínek umřel dnes ráno ve spánku v nemocnici Motol. Poslední roky hodně trpěl a rád bych poděkoval všem doktorům a sestřičkám, kteří se o něj úžasně starali, zvláště pak v posledních dnech,“ řekl deníku Aha! Jan Potměšil. Příčinou úmrtí jeho otce nebyla jen rakovina. „Těch příčin tam bylo víc. Je složité říct, na co zemřel...“ dodal hercův syn.

Prodělal 4 operace

Po zdrcující diagnóze šel herec v roce 2016 na operaci obratle. Ale ty nakonec musely být dvě a následovala i reoperace. „To bylo jedno z nejtěžších období, co jsem zažil,“ vzpomínal před časem sám Potměšil, který byl pět měsíců upoutaný na lůžko. Pak se jen stěží pohyboval pomocí chodítka. „Odstraňoval se celý obratel v kuse, ve kterém byl schovaný ten nádor. Začali jsme tedy ze zadního přístupu, odstranili jsme zadní část obratle. A potom s odstupem se prováděla operace z předního přístupu,“ popsal náročný zákrok prof. MUDr. Jan Štulík, CSc., primář spondylochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol. Později byla nutná reoperace, při které se musela upevnit náhrada obratle. Aby toho nebylo málo, udělala se herci na břiše obrovská kýla. Její odstranění bylo čtvrtou operací, kterou musel během roku podstoupit.

V kruhu rodinném

Hvězda obou Discopříběhů nebo představitel majora Maisnera z trilogie Byl jednou jeden polda se poté navždy vzdal herectví. „Podle přání manžela se poslední rozloučení uskuteční v úzkém kruhu rodinném,“ řekla ČTK jeho druhá žena, herečka Jaroslava Brousková.

Starala se o něj žena

„Největší obdiv má moje maminka, která se o tátu poslední těžké roky starala,“ prozradil hercův syn Jan Potměšil. Jaroslava Brousková, dcera herce Otakara Brouska st. (†89), byla druhou manželkou Ladislava Potměšila. Seznámili se v roce 1972. „Zaujal mě tím, že to byl chlap, který se nedal, také sarkasmem, humorem a přístupem k životu,“ vzpomínala herečka na svého muže. Na televizních obrazovkách ji můžete vidět jako sekretářku Zuzanku v právě reprízovaném seriálu Malý pitaval z velkého města.

Zemřel Ladislav Potměšil. A fanoušci se pustili do Jandy kvůli očkování

Video se připravuje ...

Kolegové v slzách: Báječný člověk...

Ota Jirák (72), herec

„Byl to bezvadný herec i člověk. Vtipný, veselý. Bojoval s tou hroznou nemocí deset let, poslední roky se to hodně zhoršovalo. Naposledy jsem ho viděl před dvěma lety, byli jsme za ním s manželkou v nemocnici. Pak chtěl, abych si ho pamatoval takového, jaký byl.“

Eva Čížkovská (55), herečka (striptérka z Discopříběhu)

„Láďo, je mi strašně smutno, byl jsi skvělý herec a báječný člověk, kolega a parťák. Bylo mi ctí, nikdy nezapomenu. Upřímnou soustrast celé rodině.“

Jiří Krampol (83), herec

„Byl to bezvadný kluk, kamarád, a dokonce jsem mu byl na druhé svatbě za svědka! Skamarádili jsme se v roce 1972 během natáčení válečného filmu Oáza v bývalém Sovětském svazu. Protrpěli jsme spolu 36 dní na poušti v Turkmenistánu. Bylo to snad nejhorší natáčení, co jsem zažil.“

Pohřeb muzikanta Víti Vávry (†68): Šíp s Uhlířem mu dali sbohem, děkovalo se třem exmanželkám

Video se připravuje ...

Bára Lukešová (51), herečka (sestřička ze seriálu Cesty domů)

„Dobrou noc, můj nejhodnější doktore. Je mi to strašně líto.“

Jiří Adamec (73), režisér

„Sakra, mizí jeden po druhém. Láďu jsem měl rád, byl to opravdu slušný člověk.“



Přečtěte si
-bello-
13. 7. 2021 • 23:28

Měla jsem ho ráda.
To je hrozný.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.