Adámek v kómatu po operaci mandlí: Stav se zhoršuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Adámek v kómatu po operaci mandlí: Stav se zhoršuje!

Adámek po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
Adámek po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu. (Archiv Blesk)

Krvácejícího chlapce nechali s maminkou před zamčenými dveřmi ordinace, a ten má těžké doživotní následky! Okresní soud v Pardubicích začal včera po čtyřech letech rozplétat případ Adámka (dnes 12), který skončil s poškozeným mozkem v kómatu.

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti viní obžaloba zdravotní sestru Barboru Š., lékařku Martinu Š. a Nemocnici Pardubického kraje jako právnickou osobu, z neposkytnutí pomoci pak bývalou vrchní sestru Alenu Ch., která byla u chlapce na pokoji jako první. „Na pokoji jsem viděla Adámka, jak mu vytéká krev z úst. Běžela jsem pro pomoc na sesternu,“ vypověděla.

Na základě instrukcí lékařky Martiny Š. pak sestra volala ambulanci ORL, kde jí to ale nikdo nezvedl. Číslo na sloužícího lékaře musela hledat v počítači, což jí zabralo zhruba minutu. Chlapec s matkou musel jít pěšky až k ambulanci ORL, která byla zamčená. Kamery zachytily, že tu Adámka opustila nejprve lékařka Martina Š. a pak i sestra. „Utíkala jsem pro pomoc,“ vysvětlila svůj odchod sestra Barbora Š. „První pomoc začala být poskytována až po otevření ordinace ORL.

Co se stalo?

Adámek (tehdy 8) šel v květnu 2017 na operaci krčních mandlí. Zdánlivě banální zákrok ale skončil bojem o chlapcův život. Čtvrtou noc po operaci začal silně krvácet z rány v místě, kde hrozí vdechnutí krve. Ambulance ORL byla zamčená. Než se sehnal lékař ORL, uplynulo dlouhých 13 minut a chlapec upadl do bezvědomí. Pak lékař zahájil resuscitaci. Uspěl, ale Adámek má doživotně poškozený mozek.

Stav se zhoršuje

Od osudné noci je Adámek ve vigilním kómatu. „Syn je na tom velmi špatně. Jeho stav se spíš zhoršuje,“ sdělil Aha jeho tatínek Jan Vyčítal. „Dochází u něj ke zkracování svalů a šlach, i když se snažíme s ním rehabilitovat, má hrozně moc poničené zdraví,“ dodal. Do dnešního dne se mu nemocnice neomluvila. Lítost nad tím, jak celá událost dopadla, mu u soudu alespoň vyjádřily obě přítomné obžalované.

Postupy chyběly

Podle žalobce chyběly nemocnici definované postupy, jak by zdravotníci měli v těchto případech konat. Ty by mohly ušetřit cenné minuty v boji o chlapcův život. „Jsme přesvědčeni, že předložíme dostatek důkazů, abychom prokázali, že standardy kvality a bezpečnosti zdravotní péče v naší společnosti vždy byly a jsou nastaveny správně,“ sdělila tisková mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Bez telefonu

Podle obžaloby zdravotnice také včas nepovolaly resuscitační tým, který mohl vážným zdravotním následkům hocha předejít. „V době, kdy měl komplikace na pokoji, to na ARO tým nebylo, chlapec byl stabilní,“ řekla před soudem Alena Ch. „Pokyn, že se má volat ARO, jsem neslyšela,“ sdělila Barbora Š. Ve chvíli, kdy už byla situace dramatická, prý tým zavolat nemohla, jelikož mobilní telefon zůstal na sesterně.

 



Přečtěte si
msml20
23. 6. 2021 • 23:38

Hrozné co se děje, kdo má tu drzost "zkoumat" něco co je nad slunce jasnější.
Přeji jim, aby je svědomí obviňovalo do konce života a situaci kdy se jim vše vrátí.

picoda
19. 6. 2021 • 13:52

AHeL

AHel
18. 6. 2021 • 19:56

Viděla jsem to na vlastní oči v TV, byla jsem zhrozena nad neschoopností a zmateném pobíhání zdravotnic, které ve finále nechali dítě opuštěné. Nehorázné chování, bez kousku zodpovědnosti, bez citu, profesionality. Je to jasné jak facka, že to zavinily a ono se to táhne 4 roky! To je trestuhodné. Ze zdravého chlapečka úplně zbytečný ležák, rodinný život zničený a někdo má drzost říci, že věří, že nemocnice nepochybila. V přímém přenosu to bylo naprosto jasné. 20 mil.Kč je málo, ztracené děcko, rodina na cucky.....strašný, strašný. Je mi z toho na nic, jak nekompetentní jsou i orgány, které to vyšetřuji,všichni to viděli, na tom není nic omluvitelného! Jedna shání a druhá je u dítěte a přiměřeně zasahuje a zachraňuje. Když jsem to viděla, jak tam stojí chudáci před zamčenými dveřmi, tak se mi skoro zastavilo srdce. Úděsný, lékaři i sestry a zejména staniční, berou velké peníze s tímto výsledkem....ty by letěli... Rodičům přeji sílu, vzájemnou oporu, pro mě jsou to andělé, to opatrování musí být psychicky i fyzicky vyčerpávající a k tomu ten pocit, že se to vůbec nemuselo stát, to je hrůza. Opatrujte se.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.