Zádušní mše za Šiklovou (†85): Halík ji vyprovodil do nebe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zádušní mše za Šiklovou (†85): Halík ji vyprovodil do nebe!

Socioložka Jiřina Šiklová
Socioložka Jiřina Šiklová (Foto CNC - Martin Přibyl)

Rodina i přátelé z disentu se v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora loučila ve čtvrtek se signatářkou Charty 77 a socioložkou Jiřinou Šiklovou (†85). Poslední sbohem jí přišli dát i Karel Schwarzenberg (83), Petr Pithart (80) či Olga Sommerová (71).

Smuteční hosté v čele s rodinou seděli v lavicích v rouškách. Hnědou rakev před oltářem obklopily smuteční věnce a v popředí byla umístěna fotografie Šiklové. Na stuze u jednoho z věnců se skvěl nápis: Krásné a moudré ženě...

Sháněla peníze

Zádušní mši vedl katolický kněz Tomáš Halík (74). „Za minulého režimu se mě často ptala na peníze, byt či práci pro někoho, kdo to zrovna potřeboval,“ zdůraznil statečnost zesnulé i její obětavost v pomoci ostatním. I když ji Halík vyprovodil do nebe, Šiklová chtěla do země. Přála si spočinout na olšanských hřbitovech, kde jsou pochováni i její předci. „Celý život si platím hrob, tak si tam poctivě shniju!“ říkávala s gustem.

Popel je nanic

Pohřeb žehem odmítala. Viděli jste někdy kremaci? Ty máš totiž v hlavě víc vody, než si myslíš, a když se ta voda zahřeje, tak nebožtík takhle zvedne hlavu. To mně vadí. Navíc říkám, že tělo patří do země, protože tam se rozloží a může se to ještě použít. Kdežto popel je nanic,“ tvrdí Šiklová dokonce v rozhovoru připravované knihy Pro smrt uděláno Michala Plzáka a Lucie Vopálenské.

Královna genderu

V roce 1965 se Šiklová podílela na založení katedry sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Během normalizace pomáhala dostávat zakázanou československou literaturu do zahraničí a exilovou literaturu do Československa. Počátkem 80. let pak kvůli odhalení této činnosti strávila rok ve vazbě. Když se mohla po roce 1989 na Univerzitu Karlovu vrátit, iniciovala založení katedry sociální práce. Na tuzemských společenskovědních fakultách také prosadila téma genderu. Doma měla první knihovnu Gender Studies v Česku, ze které se později stala největší knihovna s tímto tématem ve střední a východní Evropě.

Blesk Podcast: Záhada Jiřiny Šiklové. Komunisté pro ni chystali monstrproces, řekl Pithart

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.