Pavla měla po porodu skončit na ulici! Zachránila ji nezištná pomoc ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pavla měla po porodu skončit na ulici! Zachránila ji nezištná pomoc ...

Pavla s novorozenou dcerkou Julií.
Pavla s novorozenou dcerkou Julií. (Foto FN Ostrava )

Když do života studentky Pavly (23) neplánovaně vstoupilo miminko, převrátilo jí to život naruby. V porodnici se dívka nesměle zmínila, že nemá s dcerkou kam jít. To, co následovalo, ji zaskočilo a... dojalo!

Dceru Julii přivedla Pavla na svět v ostravské Fakultní nemocnici. „Když jsme domlouvali propuštění, tak se maminka zmínila, že nemá kam odejít,“ řekla Aha! vrchní sestra porodnice Markéta Omachtová.

Šťastný Čtyřlístek

Pavlu s dcerkou Julinkou však zdravotníci ve štychu nenechali! „Sestřičky a sociální pracovnice mi pomohly zařídit přesun do zařízení pro děti v nouzi Čtyřlístek a odtamtud už budeme řešit další věci,“ vylíčila Pavla. To však zdaleka nebylo vše!

Překvápko a dojetí

Sestry z porodnice a jejich kolegu z covid centra Radka Maťuse vzal Pavlin příběh za srdce. Příjemně zaskočené a dojaté mamince zajistili výbavičku v podobě oblečků a dalších základních věcí pro miminko. „Děti, to je to největší štěstí a já jsem rád, že maminka to také tak vnímá,“ podotkl Radek Maťus. Pomoc nekončí A personál bude Pavle pomáhat i nadále. „Chtějí jí přispět na pobyt ve Čtyřlístku i na další péči o děťátko,“ uzavřela sestra Markéta Omachtová.

Školu nevzdává

Pavla otěhotněla v posledním ročníku vysoké školy. O důvodech složité životní situace blíže hovořit nechtěla. Studijní plány jí sice nevyšly, nicméně odložené státnice nadále plánuje udělat i při péči o dceru. Svému vysněnému povolání se chce věnovat. A co vlastně studovala? „Učitelství. Chci učit děti,“ řekla s úsměvem.

Výjimka z pravidla

Do podobné situace jako Pavla se na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Ostrava dostanou ročně dvě až tři maminky. „Většinou jim ale nakonec problémy pomůže vyřešit někdo z blízkých,“ uvedla mluvčí Petra Petlachová. Pavlina těžká situace tak bývá spíše výjimečnou.

Víte, že...

...dcera Julinka vážila při narození 3400 gramů a je zcela zdravá?

Přečtěte si
-bello-
30. 5. 2021 • 00:11

Já tedy nevím, ale vysokoškolačka, která chce učit, ale i vychovávat k něčemu ( což má v popisu práce taky ) , tedy i k zodpovědnému např. rodičovství je taková nána, že nemá ani antikoncepci, ani nejde na potrat a čeká, až to někdo vyřeší ?
Fajn!
Pro mě je dost divná.V dnešní osvětové době zejména.Ale když vidím v metru a na každé zastávce tram bilboard "Nechtěně otěhotníš ?My ti pomůžem!" pak si říkám jó , to je doba.Užij si a hoď to na stát !
Studentka Pavla mě vážně nedojímá!

tenerife
29. 5. 2021 • 14:29

Dobří lidé ještě žijí, Pavle a Julince přeji hodně zdraví a štěstí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.