Kanada v šoku! Škola skrývala kosti 215 dětí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kanada v šoku! Škola skrývala kosti 215 dětí

Internátní škola v Kamloops ukrývala děsivé tajemství.
Internátní škola v Kamloops ukrývala děsivé tajemství. (Foto Reuters, Twitter)

Zkouumání pozemku bývalé internátní školy v Kanadě odhalilo, že ve zdejším areálu bylo tajně pohřbeno nejméně 215 předčasně zemřelých dětí. Úmrtí nikdo nehlásil, děti prostě zmizely.

Škola ve městě Kamloops v Britské Kolumbii byla uzavřena už v roce 1978. Byla součástí systému internátních škol, v rámci kterého byly kanadským indiánům odebírány děti. Ty pak umístily do těchto vzdělávacích ústavů. Od roku 1840 prošlo školami asi 150 000 dětí, kolem 4100 jich během pobytu zemřelo. Jde o hanebnou kapitolu našich dějin,“ prohlásil kanadský premiér Justin Trudeau (49). Kanadská vláda se původním obyvatelům země za útisk omluvila. Vládní komise dokonce označila systém internátních škol za kulturní genocidu.

Chovanci internátních škol byly děti indiánů.

„Odpustil jsem těm, kdo mi ublížili, ale už bych v těch místech nikdy nemohl žít,“ říká náčelník Harvey McLeod, který byl v jedné ze škol násilně umístěn. Podle Jeannette Julesové, další chovankyně ústavu, byly děti sexuálně zneužívány. „Slyšely jsme, jak jde ten, co ubližuje dětem,“ popisuje noci hrůzy na pokoji. Veliké pohoršení vyvolala zpráva, že zemřelé děti byly podle všeho označeny za uprchlé a dál se jejich osudem nikdo nezabýval. „Nevíme o nich skoro nic,“ zdůrazňuje zástupkyně indiánské komunity Rosanna Casimirová. I proto bude vyšetřování pokračovat a pozemek školy prozkoumá koroner. Podle vyšetřovatelů bude třeba ohledáním zjistit, zda děti zemřely na nějakou nemoc, nebo třeba na následky bití.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.