Poprvé v Česku! V Hluboké visí obrazy za miliardy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poprvé v Česku! V Hluboké visí obrazy za miliardy

Židovská Venuše.
Židovská Venuše. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Pavel Černý)

Za díla těchto umělců neváhají světoví sběratelé zaplatit miliardy. Teď visí obrazy Maleviče, Gončarovové či Kandinského a dalších představitelů ruské avantgardy v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Mimořádná výstava potrvá do 1. srpna.

Sbírka 36 děl se v Evropě jako celek dosud objevila jen jednou, před pěti lety v Budapešti. Nyní se zástupcům Alšovy jihočeské galerie podařil husarský kousek. Domluvili zápůjčku vzácných pláten a to nejlepší z ruské avantgardy převezli z domovského Muzea umění v ruském Jekatěrinburgu na jih Čech.

Několik let
„Jednali jsme o výstavě několik let. A když se podařilo dojednat podmínky, přišla pandemie. Kvůli tomu byla výstava o jeden rok posunuta. Je to malý zázrak, že se nakonec vše podařilo. Jsou zde jména, která zdobí světové aukční síně. Na takové výstavy se jezdí do Berlína, Mnichova či do Vídně, a nyní to je poprvé i u nás,“ řekl ředitel galerie Aleš Seifert. Měli jsme štěstí, že obrazy byly zapůjčeny před aférou Vrbětice, v tu dobu pochopitelně vztahy s Ruskem padly hluboko pod bod mrazu.

Bezpečnostní opatření
V jízdárně výrazně posílili bezpečnostní opatření. „Tyto obrazy jsou pojištěné na miliardy a my jsme museli kvůli nim udělat řadu změn,“ dodal Seifert s tím, že uspořádání výstavy vyžadovalo nejen nákladné bezpečnostní, ale i stavební a klimatické úpravy.

Kompozice z roku 1919 od Alexandra Rodčenka.

Vznikla před sto lety
Sbírka obrazů největších představitelů ruské avantgardy vznikla v letech 1910 až 1920. V Sovětském svazu se tehdy tvořily menší sbírky, které putovaly po městech. Tato byla určená pro Jekatěrinburg a autoři do ní věnovali svá typická díla. „Bylo to krátké časové údobí, které těmto umělcům přálo. Pak nastala jiná doba. Naštěstí se tento soubor zachoval a jako státní sbírka je součástí národního dědictví,“ řekl ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert. Stalin povolil jen socrealistické umění a malíři avantgardy většinou emigrovali.

Nejdražší malíři
Mezi vystavujícími díly jsou i práce Kazimira Maleviče, který patří mezi nejdražší a nejžádanější umělce na světě. Jeho obraz Suprematistická kompozice vydražila aukční síň Christie´s v roce 2018 za 85,5 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 1,8 miliardy korun. K vidění je i práce malířky Natalie Gončarovové. I ta je ve světě velmi žádaná. Nejenže je v zahraničí terčem padělatelů, ale její obraz Španělka vydražila Christie´s za 6,4 milionu liber, cca 181 milionů korun. Tím se stal nejdražším dílem, jaké kdy namalovala žena.

Pozor: Musíte se objednat!
Vzhledem k situaci spojené s covidem a opatřeními, která souvisí s mimořádnou výstavou, je nutné si vstup předem zarezervovat. Počet návštěvníků při prohlídce je omezen. Více na rezervaci vstupenek: www.ajg.cz/rezervace.

Kdy a za kolik?
Kdy: od 1. 5. do 1. 8. 2021, denně 9 – 18 hodin Kde: Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou Za kolik: 225 Kč

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.