Tajemství Hany Maciuchové (†75): STATEČNÉ ROZHODNUTÍ PŘED SMRTÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tajemství Hany Maciuchové (†75): STATEČNÉ ROZHODNUTÍ PŘED SMRTÍ!

Hana Maciuchová a Karel Valdauf
Hana Maciuchová a Karel Valdauf (archiv Blesku)

Myslela na všechno! I na to, aby za sebe našla divadelní náhradu. Až teď vyšlo najevo, že Hana Maciuchová (†75) vybrala za svou nástupkyni v Divadle na Vinohradech slovenskou kolegyni Zuzanu Kronerovou (69). Přední pražská scéna to oznámila před znovuotevřením po covidové pauze.

Maciuchová, která na konci ledna podlehla rakovině, hrála v posledním roce na domovské scéně už jen v jedné inscenaci – Harold a Maude. „S velkou úctou a odpovědností k divákům, kolegům a divadlu odehrála už nemocná Hana Maciuchová poslední čtyři reprízy,“ vzpomínal ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer(70). „Diváky i ty z nás v divadle, kteří věděli o jejím zápase se zákeřnou nemocí, fascinovala jako svérázná, s konečností lidského života vyrovnaná, a proto od strachu ze smrti osvobozená radostná osmdesátnice Maude,“ pokračoval ve vzpomínce. A pak prozradil poslední přání své milované kolegyně...

Domluvila se

Když se totiž herečka dozvěděla, že se jí zákeřná nemoc vrátila, rozhodla se jednat. „Obdivuhodně profesionálně a lidsky statečně se předem s vedením divadla domluvila na tom, že pokud jí nemoc nedovolí odevzdat perfektní výkon, bude správné, když do role vstoupí jiná herečka jako její alternace. S velkým obdivem a respektem k jejímu přání jsme návrh Hany Maciuchové nyní uskutečnili. Požádali jsme vynikající slovenskou herečku, paní Zuzanu Kronerovou, aby se opuštěného partu ujala,“ popsal dojemně Töpfer. Hvězda filmu Bába z ledu přání zesnulé kolegyně vyslyšela a postaví se po boku Marka Adamczyka (33), který ztvárňuje Harolda.

Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času...

Video se připravuje ...

Pocta kolegyni

„Návrh přijala jako projev úcty ke skvělému člověku a jako poctu vynikající herečce. Ostatně, je to zcela v duchu myšlenkového poselství této jedinečné hry o potřebě skutečné lidskosti,“ doplnil Töpfer. Divadlo na Vinohradech začne hrát znovu od 15. června. Do letních prázdnin se ale Harold a Maude na programu neobjeví. Kronerovou tak čeká premiéra až v září.

Maude hrála i Rosůlková

„Maude je rolí napsanou pro velkou herečku, a každá velká herečka – první z nich v českém divadle byla Marie Rosůlková – ji naplní svou lidskou originalitou a osobními tématy. Maude Zuzany Kronerové bude proto rozhodně jiná, než byla éterická a tajemná Maude Hany Maciuchové,“ tvrdí Töpfer.

Připomeňte se Hanu Maciuchovou (†75): 5 jejích nejvýraznějších rolí!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
20. 5. 2021 • 11:36

Doufejme, že Kronerová bude mluvit česky, jinak by to byla nežádaná pecka do hry!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.