Výstava o historii erotiky: Z prostitutky manželkou prezidenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Výstava o historii erotiky: Z prostitutky manželkou prezidenta!

Odhalené ženské tělo není na výstavě výjimkou, proto je dětem nepřístupná.
Odhalené ženské tělo není na výstavě výjimkou, proto je dětem nepřístupná. (Foto Aha! – D. Černovský, Galerie Tančící dům)

Prostituce je s lidstvem spojena od nepaměti. Výstava Praha dekadentní v Tančícím domě nás provede potemnělými uličkami, kde nejstarší profese vzkvétala už za Rakouska-Uherska. Zjistíte, kolik byste zaplatili za štych s asistencí druhé nevěstky, nebo proč se v Česku vibrátoru dodnes říká robertek.

Placená láska na našem území nejvíce vzvétala těsně před první světovou válkou a poté i za první republiky. Provozování nevěstinců bylo dokonce legálním a výnosným podnikáním. Zatímco na ulici lidé v roce 1920 sehnali prostitutku za 10 korun, což odpovídalo ceně osmi piv, v nevěstinci si připlatili. V pražské Perlovce například nabízeli štych s asistencí druhé kurtizány za 50 korun. Stopku neřestem nevystavil ani aboliční zákon v červenci 1922, který prostitutky pouze vyhnal zpátky do ulic a hotelových pokojů. Do prostor galerie je kvůli řadě lechtivých snímků a erotických pomůcek umožněn vstup až od 18 let a jedná se o zatím nejprovokativnější expozici v historii Tančícího domu.

„Výstavou otevíráme třináctou komnatu každého z nás. Podařilo se nám spojit dohromady několik témat i různých časových období, které propojuje dekadence a erotický život v Praze ve 20. století. Počítáme s tím, že to na některé návštěvníky bude příliš odvážné, ale věříme, že ostatní tuto otevřenost naopak ocení,“ řekl ředitel galerie Robert Vůjtek.

Spokojená manželka

Vibrátory za socialismu se sice prodávaly, nesměly však mít tvar penisu a maskovaly se do masážních přístrojů ukrytých do elegantních kufříků. Jak ale přišel vibrátor ke své české přezdívce? „Jistý pan Robert jezdil často pracovně do ciziny a jeho manželka, trpící v době jeho nepřítomnosti samotou, mu začala nasazovat parohy. Aby zachránil manželství, propašoval do vlasti imperialistický vibrátor. Mladá paní byla s náhradou spokojená, a tak ho láskyplně pojmenovala robertek,“ dozvíme se na výstavě.

Ze šlapky první dáma?

Marta Gottwaldová, manželka československého prezidenta Klementa Gottwalda, si údajně v mládí přilepšovala k výdělku hospodské posluhovačky v Ostravě, Trenčíně a Kopřivnici prostitucí. Při této službě ji zřejmě v roce 1919 navštívil i její budoucí manžel, tehdy desátník dělostřeleckého pluku, Klement. Tomu se podařilo přivést Martu do jiného stavu, před svoji odpovědností se ale poměrně dlouho skrýval. „Povinnosti ho dohnaly až v roce 1924, kdy s Martou a jejich dcerou začal žít. Martu si vzal ale až o čtyři roky později,“ stojí na informační tabulce.

Praha dekadentní

Kdy: denně 9 – 21, do 31. března 2022

Kde: Tančící dům, Jiráskovo nám., Praha

Za kolik: 190 Kč plné, 110 Kč zlevněné



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.