Zemřel miliardář Kellner (†56): Příběh cesty k pohádkovému bohatství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Zemřel miliardář Kellner (†56): Příběh cesty k pohádkovému bohatství

Petr Kellner
Petr Kellner (ČTK/Roman Vondrouš)

Změna režimu a kuponová privatizace, to byly šance, které Petr Kellner (†56) využil, aby vystoupal do nejvyšších příček světového byznysu. Začínal ale na místě referenta zahraničního obchodu a následně se živil prodáváním kopírek.

Kellner se narodil v České Lípě, dětství prožil v Liberci. Tady roku 1982 vystudoval střední ekonomickou školu, ve studiích pokračoval v Praze na Vysoké škole ekonomické. Pak působil jako referent v podniku zahraničního obchodu Strojimport Praha. Od půjčky k miliardám Po revoluci v roce 1989 pracoval ve firmě Impromat, kde prodával kopírky, ale také se tu seznámil s budoucími spolupracovníky Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem, který do Československa dovážel výpočetní techniku. Právě s nimi v roce 1991 založil akciovou společnost Správa prvního privatizačního fondu, předchůdce nynější investiční společnosti PPF. Díky kuponové privatizaci to hned rozjeli ve velkém. A šetřit nemuseli, přispěl jim stát, respektive státní kolos Sklounion Teplice půjčil 40 milionů Kčs. Šlo o ohromnou částku, při přepočtu na současné peníze by šlo přibližně o 137 733 000 Kč.

Ty dokázali náležitě zúročit. Lidé jim v »kuponovce« svěřili přes tři procenta investičních bodů, které v rámci první vlny mířily k investičním fondům. Vmžiku sice ještě nevlastnili, ale již spravovali a mohli zúročovat majetek za pět miliard! Správa pojišťovny Mezi podnikatelskou elitu se pak PPF katapultovala v polovině devadesátých let, kdy dostala nejprve do správy od ministerstva financí, které tehdy vedl Ivan Kočárník (ODS), ztrátovou Českou pojišťovnu, a následně celou instituci ovládla. Prezident Miloš Zeman v roce 2014 připomněl, že ve Sněmovně se dokonce hlasovalo o vydání Kočárníka k trestnímu stíhání. „Čili Petr Kellner zřejmě využil příležitosti, kterou mu Ivan Kočárník nabídl,“ uvedl Zeman. Po odchodu z politiky se stal Kočárník předsedou představenstva pojišťovny. Následně PPF na etapy pojišťovnu prodala, celá transakce vyšla na 2,5 miliardy eur, tedy téměř 64 miliard korun. Jak zbohatnout? Radu, jak zbohatnout, Petr Kellner neměl. „Recept na to není. Uplynulých deset let bylo určitou příležitostí a ta se asi opakovat nebude. Bylo důležité nalézt schopné lidi, odhadnout rizika a krátkodobé cíle obětovat dlouhodobým projektům,“ komentoval svou cestu k úspěchu v rozhovoru pro MFD v roce 2002.

O čtyři roky později ho už americký časopis Forbes zařadil do žebříčku dolarových miliardářů, tehdy s majetkem asi za tři miliardy dolarů (dle tehdejšího kurzu cca 71 miliard korun). Roku 2008 už Kellner patřil mezi sto nejbohatších lidí světa, loni zaujal 68. příčku. I s propadem příjmů, které způsobily pandemické bouře na světových trzích, odhadl časopis jeho majetek na 293 miliard korun a v Česku byl suverénně nejbohatší. Kellner prostřednictvím investiční skupiny PPF investoval do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Kromě Česka působí ve 24 dalších zemích světa na třech kontinentech – v Evropě, Asii a Severní Americe.

Štace na Barrandově

Kellner v mládí působil i jako asistent produkce ve Filmovém studiu Barrandov. Díky tomu se také mihl ve filmu Čas sluhů (1989). + foto film

Dvě manželky, čtyři děti

Nejbohatší Čech byl vždy extrémně opatrný na své soukromí. Veřejně známo je, že se dvakrát oženil. Z manželství s Ivou Kellnerovou má syna Petra, s druhou ženou Renátou (53) pak tři dcery. Nejznámější je Anna Kellnerová (24), úspěšná česká parkúrová jezdkyně a partnerka podnikatele Daniela Křetínského. „Uzavírat úspěšné obchody je příjemné, ale není to všechno. Jsem šťastný za to, že mám báječnou manželku a zdravé děti,“ prohlásil v roce 2007.

Kůň pro princeznu

Sportovní kariéru své dcery Anny Petr Kellner podporoval i za cenu pozornosti médií, které se jinak vyhýbal. V roce 2018 pro ni koupil závodního koně jménem Catch Me If You Can za zhruba čtvrt miliardy korun.

Podporoval nadané

Petr Kellner se věnoval i dobročinnosti. S manželkou Renátou prostřednictvím nadace založili gymnázium Open Gate, kde poskytovali stipendia nadaným dětem z dětských domovů či pěstounských rodin.

Co nyní ovládal?

Investiční skupina PPF, v níž podle výroční zprávy za rok 2019 Kellner ovládal 98,93 %, má velmi široké portfolio působení. Zahrnuje: *Bankovnictví – Home Credit, PPF banku, Air Bank, Benxy se značkou Zonky *Telekomunikace – Cetin, O₂ *Reality – PPF Real Estate Holding *Biotechnologie, výzkum léčby rakoviny – Sotio *Dopravní strojírenství – Škoda Transportation *Pojišťovnictví – PPF Life Insurance *Těžba zlata a stříbra – Polymetal International *Zemědělství – RAV Agro *Umění a kultura – PPF Art *Provozovatel mýta v ČR – CzechToll *Vlastník pražské O₂ areny – Bestsport

Jak si firmy vedou?

Skupina PPF vykázala v roce 2019 hospodářský výsledek po zdanění 935 milionů eur (24,5 miliardy korun) ve srovnání s 815 miliony eur o rok dřív. V prvním pololetí loňského roku skupina spadla do ztráty 384 milionů eur (10,32 miliardy korun). Jak si vedly její známé firmy? *Společnost Home credit měla v roce 2019 zisk 613 milionů eur (16 miliard korun) před zdaněním, loni ale byla ve ztrátě 584 milionů eur (15,3 miliardy korun). *Operátor O₂ loni hospodařil se ziskem 5,85 miliardy korun. *Telekomunikační společnost Cetin měla loni zisk 2,5 miliardy korun.

Miloval sport

„Hrozně rád se hýbu. Počínaje kitem (kiting, jízda na prkně s malým drakem v ruce, kdy jezdce táhne vítr – pozn. red.) přes to, že vezmu batoh a jdeme někam na hory. Taky snowboard. Ale na tom už teď jezdí každý,“ řekl v rozhovoru pro MFD.

Petr Kellner a jeho stopa ve sportu: práva na ligu na O2 TV Sport, chtěl kupovat akcie Chelsea

Video se připravuje ...

Víte, že...

...celosvětově skupina PPF zaměstnává na 98 000 lidí? Jen v ČR jde zhruba o 14 000 zaměstnanců.

Nový šéf PPF

Skupina PPF oznamuje, že řízením veškerých aktivit ve skupině, místo zesnulého Petra Kellnera, byl dnes pověřen jeden z akcionářů pan Ladislav Bartoníček. Jednotlivé společnosti skupiny PPF jsou řízeny profesionálními týmy manažerů. Skupina PPF jako celek má vypracovaný systém řízení jejích investičních projektů. Společnost konstatuje, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem jejího zakladatele nic nemění. PPF bude pod vedením Ladislava Bartoníčka pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi, které se svým týmem spolupracovníků vytvořil Petr Kellner. Děkujeme všem za projevy soustrasti a za přímluvy a modlitby pro pozůstalé. Kondolence je možné zasílat na adresu Office of Petr Kellner, Evropská 17, Praha 6, nebo na email condolences@ppf.cz.

SMRT

Česko se s novým týdnem probudilo do šoku! Miliardář Petr Kellner (†56) tragicky zahynul při havárii vrtulníku. Muž, který vybudoval mocné impérium PPF, našel smrt v aljašské divočině.

Nikdo ho sice pořádně neznal, vždyť se také striktně vyhýbal medializaci, jenže coby o nejbohatším krajanovi s aktuálním majetkem zhruba 293 miliard korun o něm věděli všichni. Byznysmen, vizionář a filantrop. Muž, který skupoval firmy, stavěl školy i zachraňoval zemi dovozem roušek z Číny, tragicky zahynul.

Láska ke snowboardu

Osudná se mu stala jeho adrenalinová láska ke snowboardu a sjíždění zasněžených kopců v pohádkové divočině na Aljašce. Při jeho majetku nebyl problém se věnovat finančně nákladnému heliskiingu, kdy se skupinka klientů nechá helikoptérou vyvézt na kopec a poté jej pod vedením průvodce sjíždějí v nedotčeném prašanu. Jenže právě při této kratochvíli se stroj Eurocopter AS350 s Kellnerem a dalšími pěti lidmi na palubě z dosud nezjištěných příčin zřítil – v sobotu v 18.35 místního času asi 80 kilometrů východně od Anchorage u ledovce Knik. Záchranný tým na místě našel pět mrtvých a jednoho přeživšího. Mezi oběťmi byl i Kellner. „Za sedmnáct let provozu je to poprvé, co jsme museli čelit události tohoto druhu,“ informovala aljašská společnost organizující heliskiingové zážitky.

Karanténa v Karibiku

Kellner nebyl žádný začátečník, adrenalinu na prknu zcela propadl. „Proč snowboard? Protože překrásné kopce na Aljašce sjíždíme spolu,“ vyznal se ve výroční zprávě PPF. „Na Aljašce to měl strašně rád, lítal tam pravidelně. Měl rád adrenalin. Bral s sebou instruktora, který ho všechno učil,“ potvrdil včera Aha! zdroj z miliardářova okolí, který byl obeznámen i s aktuálním výletem. „Předtím, než letěl na Aljašku, byl týden v Karibiku v karanténě. Ještě před pár dny volal a říkal, že je to tam super.“

Rodinný pohřeb

Po Kellnerovi zůstává nejen obří majetek, ale především manželka Renáta a čtyři děti včetně reprezentantky v parkúrovém skákání Anny. „Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu,” uvedla mluvčí holdingu PPF Jitka Tkadlecová.

Ekonomové: Pro klienty jeho firem se nic nemění!

Co bude po smrti nejbohatšího Čecha s jeho téměř čtyři stamiliardovým majetkem? Kdo Petra Kellnera († 56) nahradí v čele skupiny PPF a jaký dopad bude mít jeho náhlé úmrtí na klienty obřího impéria?

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka musel mít nejbohatší Čech přichystaný plán B pro jakoukoliv situaci.

„Petr Kellner musel mít připravený tzv. krizový scénář, jak se PPF zachová a jaký bude postup v případě nečekané smrti či jiné náhlé události,“ říká Aha! Křeček s tím, že určitě došlo k jejich aktivování. Otázkou ale zůstává, co bude dál?

„Je zvyklostí a normou, že u takto velkých kolosů, jakou je PPF, a jejich majitelů, že vznikne třeba svěřenský fond, kde je dopředu určený správce a ten majetek přetransformuje na rodinu, tedy manželku a děti,“ myslí si ekonomka Markéta Šichtařová. Jednou z možností ale je i to, že by se Kellnerovo impérium částečně rozprodalo, nebo že by si rodina najala »supermanažera«, který vše za ně bude řídit.

„To je ale velmi malá pravděpodobnost,“ dodává. A dopady na samotné zákazníky? Ekonomové se shodují, že PPF přišla o silného lídra a vizionáře, který dokázal své společnosti, jako Home Credit, Monety Money Band či operátora O₂, posouvat. Klienti jeho firem ale s Kellnerovou smrtí žádné změny nepocítí.

„Tyto instituce fungují na základě svých vnitřních předpisů a každá z nich má svůj management, který Petr Kellner jenom zastřešoval, takže pro klienty a zákazníky se nic nemění. Vše bude fungovat jako dosud,“ vysvětluje Křeček.

Politologové hodnotí: Vždy si dával pozor Co bude dál?

Po revoluci se o něm říkalo, že má blízko k politikům. Bylo tomu opravdu tak a kdo z nich přijde po smrti nejbohatšího Čecha o peníze a možná i vliv? Deník Aha! to zjišťoval u politologů. Experti, které Aha! oslovilo, se shodují. Exprezident Václav Klaus (79) a současný vládce Hradu Miloš Zeman (76) ztratili v osobě Petra Kellnera (†56) významnou podporu. „Byl to člověk, který měl blízko k bývalému i současnému prezidentovi, ale v tuhle chvíli se podle mě nedá nic moc odhadovat. Záleží, co bude s Institutem Václava Klause, jehož podpora byla časově limitovaná.

Je také otázkou, co se stane ve vztahu k Pražskému hradu. Jde zatím jen o spekulace a bude záležet na tom, kdo převezme vedení PPF a jak se skupině povede dál,“ řekl Aha! politolog Lubomír Kopeček s tím, že se domnívá, že se nic nezmění. S tím souhlasí i další expert na politiku Josef Mlejnek. Dle něj měl Kellner blízko k lidem kolem Klause a Zemana. „Klaus dával v poslední době najevo, že by se rád do politiky vrátil. Což teď může mít na jeho potenciální návrat vliv. Jsou to spekulace, protože si pan Kellner vždycky dával pozor, aby se nic neprokázalo,“ uvedl. Podle politologa Jana Kubáčka tak skupina PPF ztratila významnou osobu napojenou na politiky a »tahat za politické nitky« prý přestane. „Už to bude jen ekonomická skupina, která si bude opečovávat své investice a automaticky už nebude vstupovat do politického života,“ uzavřel Kubáček.

Smrti unikl jen jeden muž, snowboardista David Horváth: Šampion pád přežil!

Obrovské štěstí v neštěstí. Takové měl desetinásobný mistr ČR ve snowboardu David Horváth (48). Jako jediný ze šesti mužů na palubě pád vrtulníku přežil! Helikoptéra se s Petrem Kellnerem a jeho posádkou – čítající kamaráda a instruktora Benjamina Larochaixe, dva místní průvodce, pilota a právě Horvátha – zřítila do Údolí kobylek pod ledovcem Knik v sobotu vpodvečer. První záchranáři se ale k místu rozjeli až nedlouho před půlnocí, kdy v hotelu zjistili, že se VIP hosté dosud nevrátili. Přístup k troskám navíc komplikovalo silné sněžení. Přesto se vojákům Národní gardy a horské službě podařilo z vraku vyprostit živého Davida Horvátha! „Zraněný pasažér zůstává ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici v Anchorage,“ oznámily aljašské úřady. Dle kamaráda Braňa má David »jen« zlomená žebra a omrzliny. Horváth patří mezi průkopníky českého snowboardingu, na U-rampě získal v tuzemsku hned desetkrát titul šampiona. V posledních letech se pak stal Kellnerovým dvorním fotografem. Kromě sněhových vyjížděk pravidelně »cvakal« i parkúrové úspěchy miliardářovy dcery Anny.

Posádka helikoptéry Petr Kellner (†56) český miliardář ZAHYNUL

Benjamin Larochaix (†50) česko-francouzský kouč ZAHYNUL

Gregory Harms (†52) americký průvodce ZAHYNUL

Sean McManamy (†38) americký průvodce ZAHYNUL

Zachary Russell (†33) pilot vrtulníku ZAHYNUL

David Horváth (48) český snowboardista PŘEŽIL

Adrenalin za 4 miliony

Zkusit si heliskiing na Aljašce? Pro běžného českého smrtelníka nedosažitelná záležitost. Vždyť Kellnera a spol. vyšel tenhle adrenalinový zážitek na více než 4 miliony korun! V Tordrillo Mountain Lodge, kde byla parta Čechů ubytována, totiž přesně tolik stojí týdenní pobyt v soukromé chatě. Na oplátku mají hosté v ceně sedmkrát leteckou vyjížďku po různých ledovcích a prvotřídní servis. Za případné večerní popíjení si však návštěvníci musí připlatit, dle webu resortu se navíc při závěrečném zúčtování očekává až dvacetiprocentní diškrece!

Nejspolehlivější stroj AS350? Během měsíce zabil druhého miliardáře 

Vrtulník Eurocopter AS350 (nyní ho vyrábí Airbus) si zvlášť ve Spojených státech nemohou vynachválit. Považuje se za tak bezpečný a spolehlivý, že například převažuje ve výbavě tamních policistů. Celkem po světě létá 3663 těchto strojů, což žádný jiný typ nepřekonal. K popularitě přispěl i kaskadérský kousek francouzského pilota Delsalleho, který se strojem v roce 2005 dosedl na vrchol Mount Everestu. Ovšem před dvěma lety v AS350 zahynul nepálský ministr Adhikari. A tento měsíc si stroj vyžádal život už druhého miliardáře! Před Kellnerem totiž v troskách vrtulníku, který krátce po vzletu havaroval, zemřel francouzský byznysmen a politik Olivier Dassault (†69).

Další informace najdete v tištěné verzi Aha! 30.3.2021

Hamáček: Smrt Kellnera ho zasáhla. Obětovat kvůli covidu březen mělo smysl, rozvolňovat chce jen pomalu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
30. 3. 2021 • 16:55

je to nuda sedet v republice s lockdownem ,lepsi na noc do hor !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.