Troška bez o obalu o Jiráskové: Víc už neřeknu, nejsem drbna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Troška bez o obalu o Jiráskové: Víc už neřeknu, nejsem drbna

Jiřina Jirásková měla vážné spory se Zdeňkem Troškou
Jiřina Jirásková měla vážné spory se Zdeňkem Troškou (archiv Blesku)

Na legendární herečku, která by nedávno oslavila 90. narozeniny, zavzpomínal i režisér Zdeněk Troška (67). Byl to právě on, kdo si troufl obsadit Jiřinu Jiráskovou (†81) v době, kdy měla zakázáno točit.

Dvojici pojilo čtyřicetileté přátelství. Seznámili se díky Malenicím, v nichž herečka žila s režisérem Zdeňkem Podskalským a kde shodou okolností žili i Troškovi příbuzní. Pár let nato se Jiráskovou rozhodl obsadit do svého prvního filmu Bota jménem Melichar a následně i do trilogie Slunce, seno. Aby si ve filmu herečka vůbec mohla zahrát, musel Troška poněkud taktizovat.

„Protože byla „nahoře“ v nemilosti a moc hrát nemohla, lstí jsem ji do Sluncí propašoval: požádal jsem Laďku Kozderkovou, že ji obsadím do role paní řídící Hubičkové a ona jakože po zahájení natáčení náhle onemocní. A protože rozjeté natáčení nelze zastavit, a navíc byly prázdniny, takže všechny herečky byly na dovolené, zaskočila volná Jirásková ze sedm kilometrů vzdálených Malenic. A bylo to,“ vzpomínal režisér v rozhovoru pro eXtra.cz.

Zdeněk Troška obsadil Gotta do Z pekla štěstí 2: Producenti mysleli, že jsem se zbláznil

Video se připravuje ...

Režisér přiznává, že kvůli jakémusi distančnímu přístupu k lidem to herečka neměla vždy jednoduché. „Jen tak k sobě nikoho nepustila, na rozdíl od režiséra Podskalského, který byl velký lidumil. „Držela si okázalý odstup, čímž si způsobila dost nepřátel,“ přiznal Troška. 

Na druhou stranu si ji navždy bude pamatovat jako dámu s vytříbeným smyslem pro humor. „Měla ráda humor ironický, štiplavý – na rozdíl od režiséra Podskalského, který byl laskavý, vlídný a přeslušný,“ prozradil Zdeněk Troška. Režisér se rozpovídal i o její kariéře po revoluci, kdy se chopila funkce ředitelky vinohradského divadla. Své povídání ale utnul. „Víc už neřeknu, nejsem drbna," dodal Troška. Jiřina Jirásková zemřela po dlouhé nemoci 7. ledna 2013. Byla oceněna cenou Thálie za celoživotní dílo či Medailí Za zásluhy.

Miluna ze Slunce, seno: Zranění na natáčení! A rivalita s Blaženou i ve skutečnosti!



Přečtěte si
mbmb
24. 2. 2021 • 16:05

takova vulgarni chlapice,ze ji laskavy soudruh Podskalsky neochranil pred vsemocnou stranou.Prokoureny arogant,trpaslik veledulezita

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.