Nový seriál Zločiny Velké Prahy: Velký PODVOD! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nový seriál Zločiny Velké Prahy: Velký PODVOD!

Seriál Zločiny Velké Prahy
Seriál Zločiny Velké Prahy (Česká televize)

V hlavní roli zločiny a Praha. Alespoň podle názvu. Ve skutečnosti ale štáb nového seriálu České televize musel lovit lokace víceméně mimo hlavní město, jinak by Zločiny Velké Prahy nenatočili.

Nechtěli obelhat diváky a příběh natáčet jen v kulisách. Jenže to je postavilo před problém najít reálné lokace, v nichž by nebyla patrná modernizace. Jako plastová okna nebo pestrobarevné fasády. A tady už museli diváky šidit – pokud by totiž v Praze hledali místa, na kterých se natáčelo, byli by zklamaní. Nenašli by skoro žádné...

Praha neexistuje

„Museli jsme tomu přizpůsobit všechno,“ naznačil režisér Jaroslav Brabec (66), že 130 natáčecích dnů nebylo jednoduchých. „Přestože se to odehrává v Praze, tak tam se natáčelo velmi málo. Praha byla prezentovaná městy po celé České republice. Hodně toho bylo v Josefově nebo v Plzni. Praha v podstatě neexistuje,“ dodal.

Hodně peněz

Ani to ale mnohdy nestačilo. Hodně věcí tak museli upravovat postprodukčně na počítači. „Bylo to strašně náročné dělat dobovku, byť je stará jen 100 let,“ přiznal Brabec. I tak to pro Českou televizi představovalo obrovský rozpočet. „Byl jsem překvapený, že investovali tolik peněz,“ podivoval se seriálový policejní prezident Jiří Bartoška (73), jehož kancelář se jako jedna z mála natáčela v Petschkově paláci na pražském Novém Městě.

Těšíte se na nový seriál? Přicházejí Zločiny Velké Prahy

Video se připravuje ...

Zklamaní diváci

Diváci zatím projekt odměnili pohádkovou sledovaností – start seriálu sledovalo 2,02 milionu lidí, ale druhý den kriminálku spíš kritizovali. „Čekala jsem asi víc, takový neslaný, nemastný mi to přišlo,“ napsala třeba jedna z divaček. Jak se bude děj kolem mordparty vrchního inspektora Hynka Budíka (Jaroslava Plesla, 46) vyvíjet, sledujte 7. února od 20.10 hod. na ČT 1.

Rekord po 15 letech

České televizi se daří i začátkem roku. S úvodním dílem dobového seriálu Zločiny Velké Prahy trhly rekord. Úvodní epizoda série byla po 15 letech nejsledovanějším seriálem a obsadila šesté místo sledovanosti prvních dílů hned po Návsi (2 039 000 diváků). Trojicí nejsledovanějších prvních dílů premiérových seriálů drží stále Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Černí baroni, Četnické humoresky, Náměstíčko a Náves. Od roku 2006 se jim nic divácky nepřiblížilo. Až doteď.

Zajímavosti z natáčení

  • Pád do studny z prvního dílu se točil v obřím akváriu. Samotnou studnu dostavěl pro filmaře její majitel v Uhersku na Pardubicku.
  • Dům inspektora Budíka situovali filmaři do Salvátorské ulice v Praze 1.
  • Záběry z pitevny, kde bude v dalších dílech kralovat Jiří Lábus (71), vznikaly v Poštovním muzeu.
  • Písárnu vybudovanou ve Dvoře Králové pro účely natáčení pátého dílu vybavili filmaři osmnácti historickými psacími stroji.
  • V Josefově u Opočna se natáčela většina z pátého dílu. Vojáky si zahrála rota Nazdar z Klubu vojenské historie a členové klubů historických hasičů. I přes zajištění za pomoci pyrotechniků byly neplánovaně zničeny pouliční lampy.

Kukačky: Vyšetřování záměny dětí začíná. Je možné synům tajit pravdu věčně?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
miroslava13
3. 2. 2021 • 11:28

nedokoukala jsem. Je to nijaké, trapné a nezáživné. To i ta Hlava medůzy je proti tomu supr detektivka.

Slavka2
3. 2. 2021 • 08:22

První díl mě zklamal, v polovině jsem přepla na jiný kanál... . Neprofesionalita vechního inspektora, jeho pomocníků, špatná kamera, mnohdy jsem nerozuměla, co říkali. Škoda, myslím si, že příští díl už nebude tak sledován.

mord
2. 2. 2021 • 11:02

Neskutecna amatérská slátanina. Nejhorší je, že velmi nudná. Režisér by měl vrátit aspoň část peněz co to stalo. Neuvěřitelné.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.