Maciuchová (†75): ODMÍTNUTÁ LÁSKA! K nejznámějšímu televiznímu baviči... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Maciuchová (†75): ODMÍTNUTÁ LÁSKA! K nejznámějšímu televiznímu baviči...

Hana Maciuchová
Hana Maciuchová (TV Nova)

Její životní láskou byl herec Jiří Adamíra (†67), ale málokdo ví, že se Haně Maciuchové (†75) svého času velmi dvořil moderátor a bavič Petr Novotný (73), také rodák z Olomouce. Až na polibky na jevišti ale mezi nimi nikdy nic nebylo. 

Obě budoucí hvězdy se setkaly v olomouckém Amatérském studiu Divadla Oldřicha Stibora. „Petr Novotný měl o mě zájem a svého času říkal, že jsem byla nejkrásnější holka v Olomouci. Lichotilo mi to, ale nikdy mezi námi nic nebylo. Jen krásné kamarádství,“ prozradila v reprízovaném pořadu Stříbrný vítr Českého rozhlasu Maciuchová. Jenže mu pořád předhazovala jejich věkový rozdíl. „Petr byl o jeden a půl roku mladší. To se opravdu nedalo vydýchat,“ potvrzovala to herečka.

Chodil na šachy

„Táta ji v pubertě nesmírně miloval. Hráli spolu v Olomouci divadlo,“ připomněl po oznámení úmrtí Maciuchové syn Novotného Pavel (39). „Táta dále cíleně chodil k Maciuchovým domů hrát s jejím bratrem šachy, prý aby jí mohl být poblíž,“ dodal Novotný.

Bál se polibku

Jeho táta se vzhledem ke svým zdravotním potížím k úmrtí kolegyně a kamarádky nevyjádřil. V minulosti ale mnohé prozradil. „Ano, byl jsem do ní beznadějně zamilovaný! Se mnou stejná muka prožívaly ještě zástupy dalších, které jsem si pohrdavě poměřoval, protože já s ní hrál v Tomu Sawyerovi,“ pronesl před časem Novotný.

„Když jsem měl ve hře Haničku lehce políbit, tak strašně jsem se styděl, že jsem si přál jediné – abych náš polibek měl co nejrychleji za sebou. Pak nám Hanka všem (ještě velmi nedozrálým) ctitelům utekla do Prahy, a tak jsem se nakonec lehkomyslně zamilovával do jiných dívek. Se svou první láskou jsem se samozřejmě svěřil i ženě Mirce, která pak vždycky dětem, když Hanka byla v televizi, říkala: Tahle paní mohla být vaše maminka,“ vzpomínal s úsměvem bavič. „Když jsem se jí po třiceti letech zeptal, proč mě tehdy odmítala, řekla mi, že jí vadil ten velký věkový rozdíl, že by to neklapalo,“ zatruchlil si po letech bavič Petr Novotný.

Smrt Hany Maciuchové šokovala Česko! Truchlí Satoranský i Bohdalová. A čeho nejvíc litovala?

Video se připravuje ...

Olomoucký Semafor

Kromě Maciuchové tam začínal Kanyza i Dostál

Málokdo ví, že zatímco v Praze bylo v 60. letech velmi populární divadlo Semafor, Olomouc měla také svoji studiovou scénu, Amatérské studio Divadla Oldřicha Stibora. A v něm vyrostly kromě Hany Maciuchové a Petra Novotného také další hvězdy. Např. budoucí ministr kultury Pavel Dostál (†62) nebo herec Jan Kanyza (73). „To byla líheň 60. let. To už jsem se nestyděl, dělal jsem pantomimu a usoudil, že by bylo úžasné udělat zkoušky na DAMU. A povedlo se, Miloš Nedbal mě vzal do ročníku a mezitím jsem maloval,“ vzpomínal před časem Kanyza.

Kamarád ji kryl Pavel Dostál dokonce v té době Hanu kryl před jejím přísným tatínkem Josefem Maciuchem (†97). „Bylo mi patnáct, bezhlavě jsem se zamilovala; taky mě tehdy kryla babička. Pavel se choval jako naprosto profesionální zazdívač, protože otec se ještě na nic nezeptal, a on už do detailů vyprávěl, co jsme spolu včera viděli v biografu, nezapřel herce, dramatika ani režiséra,“ řekla divadelní a filmová legenda před lety v rozhovoru pro Květy. „Na počátku šedesátých let byl Pavel lvem olomouckého korza s černou kudrnatou hřívou, byl idolem mnoha dívčích srdcí, kamarád a můj kolega,“ dodala.

ČT dál mění program

Kvůli skonu populární herečky mění Česká televize už poněkolikáté program. Na stanici Art v neděli 31. ledna místo pořadu Televizní písničky a songy Ivana Hlase od 21.40 odvysílá hru Španělé v Praze, ve které Maciuchová exceluje po boku svého životního partnera Jiřího Adamíry.

Divadlo uspořádalo pietu

V Moravském divadle v Olomouci vzniklo pietní místo pro rozloučení s Hanou Maciuchovou. To je otevřené i dnes mezi 9. a 16. hodinou. Návštěvníci mohou do foyeru, kde je umístěna kondolenční kniha, vstoupit maximálně ve dvou a musí dodržovat nařízené dvoumetrové rozestupy ve foyeru i před budovou divadla. Ve foyeru není možné zapalovat svíčky. Na herečku vzpomíná i pražské Divadlo na Vinohradech, jehož členkou byla od roku 1971. Zatím formou vzpomínkové nástěnky u venkovního vstupu.

Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
puma
30. 1. 2021 • 17:18

Zase špatné informace. Hana a Petr chodili do Slovanského gymnasia, Petr v té době krásný, šťíhlý kluk, idol nás všech, měl velkou lásku, Janu, která také chodila na gympl. Haně leželi u nohou snad všichni kluci z gymlu, ona s nimi flirtovala svou ženskostí, křehkostí, nádherným všeslibujícím úsměvem a smíchem, ale to bylo z její strany vše, udržovala si odstup, přesto byla nepřehlédnutelná, osobnost. Co se týče Pavla Dostála a Honzy Kanyzy, ti si v Olomouci drželi své místo v divadle, které založil Richard Pogoda, ale prioritou byla pro ně Praha, Pavel byl v té době rebel, hipísák, jeho vzhled byl poněkud exotický, tak také bodoval, ale byl to prosťáček, takový zůstal, spolu s Goblem a Emilem Viklickým udržovali v Olomouci kulturu na obstojné úrovni.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.