Vzpomínky Havlové na umírání Václava: Poslední slova před smrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Bolestné vzpomínky Havlové na umírání Václava: Poslední slova před smrtí

Dojemná vzpomínka Dagmar Havlové
Dojemná vzpomínka Dagmar Havlové (archiv)

Rovných devět let uplynulo dnes od smrti prvního porevolučního prezidenta Václava Havla (†75). Loučení s oblíbeným státníkem, dramatikem, filozofem, trvalo několik dní a bylo velmi emotivní. Řadě lidí chybí zásadním způsobem dodnes. Pochopitelně i jeho ženě Dagmar Václav schází. O tom, jaké bylo jeho odcházení, promluvila před časem pro Blesk.

Václav Havel poklidně zesnul ve spánku 18. prosince 2011, na svém milovaném Hrádečku, kde se o něj staraly sestry boromejky. Ačkoliv byl vážně nemocný, paradoxně se zdálo, že se jeho zdravotní stav o něco zlepšil.„Oproti minulým měsícům se mi skutečně zdál být lepší, i když poslední týden vstával z postele jen málo. Na přímou otázku, jak mu je, mi vždycky odpovídal, že tak nějak divně,“ líčila Dagmar Havlová, která byla schopna mluvit o smrti manžela až po dvou letech.

Dagmar Havlová: Letos budu bez dovolené, nechci přenášet zmutované viry!

Video se připravuje ...

Odcházení na druhou
Zvláštní na celé věci bylo to, že exprezident začal chřadnout přesně ve chvíli, kdy dotočil svoji filmovou prvotinu Odcházení. „„Pro mě osobně to bylo smutné uvědomění, že sotva dotočil film Odcházení, začalo odcházení jeho samotného,“ svěřila se Dagmar Havlová v Týdeníku Rozhlas. Natáčení, k němuž došlo v létě 2010 v památkově chráněné vile Čerych v České Skalici či na zámku v Ploskovicích, ale bylo podle jejích slov úžasné. „Všichni na to s láskou vzpomínáme. Ten film předběhl dobu. Je to v pravém smyslu slova komedie plná smutku,“ dodala bývalá první dáma podle Blesku.

Trailer k filmu Odcházení:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.