Malíř Kristian Kodet: Sídlo na Floridě vyměnil za palác! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Malíř Kristian Kodet: Sídlo na Floridě vyměnil za palác!

Kristian Kodet s vejcem, které ozdobil
Kristian Kodet s vejcem, které ozdobil (Dan Černovský, archiv)

Konečně splní, co si už dávno předsevzal. Už od návratu z emigrace v USA snil akademický malíř Kristian Kodet (72) o zřízení rodinného muzea, kde by byla díla jeho dědečka Emanuela Kodeta (†73) a otce Jana Kodeta (†73). Oba byli sochaři.

Kristian ale musel napřed jejich sochy posbírat po celé republice, protože po jeho odchodu do Ameriky za bývalého režimu díla rozkradli. „Teď už můžu konečně umřít,“ říká s úlevou malíř. Vykoupil zpět rodinné poklady a ostatní mu zapůjčí Národní galerie. Hlavně už ví, kam všechny ty skvosty uloží.

Hledání snu

„Rozhodli jsme se s manželkou Janou, že prodáme dům na Floridě. Pak jsme dlouho jezdili po České republice a hledali vhodné prostory. Viděli jsme desítky staveb, některé byly krásné, ale zase příliš na samotě. Až jsme přijeli do Velkého Meziříčí, kde nás uchvátil dům na náměstí proti kostelu,“ popisuje Kristian. Jejich srdce si získal novorenezanční palác z roku 1578, postavený jako šlechtické luteránské gymnázium. Pak zde byl pivovar a nyní sloužila stavba jako knihovna a vietnamský obchod.

Kristián Kodet kvůli Čmaňovi neodletěl na Floridu

Video se připravuje ...

Vernisáž už na jaře

Kodetovi, hlavně Jana, jsou velice optimističtí. „Na jaře chceme otevírat,“ tvrdí unisono. S rekonstrukcí historické budovy už mají zkušenosti z Hartvíkova, kde probudili k životu bývalou faru. Rozhodně plánují z velké části využít k opravám místní řemeslníky. Kromě muzea se sochami a obrazy Kristiana, tedy výstavnímí plochami, zde má vzniknout také prodejna se starožitnostmi a kavárna.

„Tu bychom rádi vyvedli i na zahradu, která je na břehu řeky,“ plánuje Jana. S nadšením provádí po krásných sálech s parketovou podlahou a dřevem obloženými stropy. O ceně malíř mluvit nechce. „Pohybujeme se v desítkách milionů korun,“ říká jen. Bungalov na St. Pete Beach, kde trávili Kodetovi 10 šťastných let, nabízejí na internetu za 425 000 dolarů (v přepočtu 9 350 000 Kč) . Český palác je pro ně nyní přednější. Navíc současná doba cestování za oceán příliš nepřeje.

Slavná díla

Životním dílem Emanuela Kodeta je Jan Žižka u Sudoměře – šestnáctimetrový monument – obrovská postava husitského vojevůdce, která vévodí krajině od roku 1925. Vytvořil také Husův pomník v Sušici. Jan Kodet často vytvářel různě stylizované ženské figury. Mezi jeho vůbec nejznámější díla patří pomník hudebního skladatele Vítězslava Nováka v pražských Petřínských sadech.

Více snímků najdete v tištěné verzi Aha! 7. 12. 2020

Kristián Kodet na pohřbu textaře Poštulky



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.