Divoká hádka! Uhlíř se Svěrákem na ostří nože | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Divoká hádka! Uhlíř se Svěrákem na ostří nože

Vladimír Smutný a Jan Svěrák na MFF KV v roce 2010
Vladimír Smutný a Jan Svěrák na MFF KV v roce 2010 (ČTK)

Nerozlučná dvojka, která to spolu táhne už půl století. To jsou pánové Jaroslav Uhlíř (75) a Zdeněk Svěrák (84). Za celou dobu spolupráce se pohádali sice jen jednou. Ale nemluvili spolu celé dva měsíce...

Výčet společných melodií, filmových hitů a písniček pro děti by zabral hodně popsaných stránek. Jejich písně už dávno zlidověly a není snad člověka, co by neznal Není nutno z pohádky Tři veteráni.

Oheň na střeše

Pro oscarový snímek Kolja, který natočil Svěrákův syn Jan Svěrák (55), napsali oba společně jednu z nejznámějších písní – Chválím tě, země má. A právě při psaní textu se poškorpili. Každý z nich měl svou hlavu a ani jeden nechtěl ustoupit. „Měl tam něco jinýho, já mu říkal, že tohle ne. No to bylo strašný, fakt strašný. Původně tam bylo, máš závoj z oblaků, kaštánku můj a to se mi nelíbilo,“ popsal začátek sporu Uhlíř v pořadu TV Prima 7 pádů Honzy Dědka.

Video se připravuje ...

Prolomené mlčení

Svěrák mu na to řekl, že to takhle zkrátka zůstane, že už nevymyslí nic dalšího. A bylo vymalováno. „Nemluvili jsme spolu dlouhé dva měsíce a ani si nezavolali. Dokonce jsem mu napsal dopis, a nic,“ prozradil Jaroslav. K usmíření došlo, až když se potkali po prázdninách. Začali se spolu bavit, jako by se nechumelilo. Jejich spolupráce k úlevě všech pokračuje a doufejme, že ještě dlouho nás budou těšit svými hity. Dodnes Uhlíř jezdí po festivalech a baví diváky. Přitom vůbec zpívat nechtěl, psal pouze muziku. „Jednu moji píseň nechtěl nikdo zpívat, tak jsem musel sám,“ řekl o svých pěveckých začátcích.



Přečtěte si
-bello-
14. 9. 2020 • 12:43

Svěrákovy filmy ráda nemám.Jsou moc sladkobolný a pro mě moc jednoduchý.
Uhlířovi se nedivím.

fanynka2
14. 9. 2020 • 08:19

Já ho mám ráda a hodně.

hanecek
14. 9. 2020 • 07:40

Svěrák by se měl zamyslet, proč jej už nemají lidé rádi!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.