Zádušní mše za Evu Pilarovou (†80): Džíny, hábity a buřty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zádušní mše za Evu Pilarovou (†80): Džíny, hábity a buřty

Eva Pilarová
Eva Pilarová (Profimedia.cz)

Jesu Domine je jediná píseň v podání Evy Pilarové (†80), jež zazní na zítřejší zádušní mši za zesnulou zpěvačku v pravé poledne v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově. Její autor a skladatel Richard Pachman (54) pro Aha! vzpomíná, jak vznikla.

Text se skládá z modliteb, kdy jedna je zpívána chvíli česky a chvíli latinsky. „Když Eva slyšela demonahrávku, zasvítily jí oči a prohlásila – mám nápad, latinsky by v tom mém textu mohli zpívat premonstráti ze Strahova!“ svěřil Aha! Pachman. „Eva okamžitě zavolala do kláštera a mniši nás pozvali na večeři,“ prozradil skladatel. Na spolupráci se prý okamžitě domluvili, večeře byla bezvadná – podávaly se prý buřty na strahovský způsob – a premonstráti se začali těšit do studia. Eva s Richardem na sobě měli džíny a trička, premonstráti svůj bílý hábit, bylo veselo a Pilarka byla ve finále na Jesu Domine nesmírně pyšná.

Dokonce tak, že se ji rozhodla zpívat i na svém slavnostním koncertě v roce 1995 v karlínském divadle. Pachman seděl na pódiu u kláves za zpěvačkou a sborem premonstrátů. A nevěřil svým očím, když viděl, jak zpoza opony vykukuje Waldemar Matuška (†76) a zpívá si s gustem sobě vlastním s premonstráty modlitbu. „Jsem moc hrdý, že tato moje skladba teď zazní na zádušní mši za Evu, a půjdu se tam samozřejmě pomodlit,“ slíbil Pachman.

Bez urážky Zuzany Bubílkové SPECIÁL: Jak to měla Pilarka s Gottem a Šimkem?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.