Eva Pilarová (†80): DRUHÝ POHŘEB 81 DNÍ PO SMRTI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Eva Pilarová (†80): DRUHÝ POHŘEB 81 DNÍ PO SMRTI

Eva Pilarová
Eva Pilarová (Profimedia.cz)

Konečně se lidé mohou přijít rozloučit. Od smrti zpěvačky Evy Pilarové (†80) uplynulo už 11 týdnů, ale kvůli pandemii koronaviru se uskutečnil jen smuteční obřad pro pár nejbližších. Až nyní může vdovec Jan Kolomazník (67) uspořádat zádušní mši. Dokonce na ni nechal našít i speciální roušky!

Měl hodně těžké srdce z toho, že kvůli koronaviru nemůže milované ženě uspořádat důstojnou rozlučku. „Věřím ale, že lidé na ni za dva a půl měsíce nezapomněli,“ říká s důvěrou Kolomazník.

V pravé poledne

„Zvu Eviny příznivce třetího června do baziliky Nanebevstoupení Panny Marie na pražském Strahově. Obřad začne v pravé poledne,“ vzkazuje vdovec. Pro přátele nechal našít dvacet černých roušek s nápisem Eva. „Pokud se někdo nemůže zúčastnit obřadu osobně, bude ho živě vysílat televize Noe,“ upozorňuje ještě Kolomazník.

Adam a Eva

Když Pilarce ubývaly síly při selhávání ledvin, jezdil jí dávat útěchu kněz Marián Pospěcha. Právě jeho zpěvačka požádala, aby celebroval zádušní mši, a statečně s ním probrala, co by měl v kostele říkat. Vše ostatní již zařídil manžel Jan. „Eva se moc těšila, že si v lednu zazpívá na koncertu s Adamem Plachetkou. Do poslední chvíle se k tomu upínala, ale už to bohužel nešlo. Adam přijde zazpívat Evě, moc si toho vážím,“ tvrdí Kolomazník.

Určila si řečníka

Zpěvem či slovem se vyznají např. Monika Absolonová (43), Dalibor Gondík (50) a Jiří Václavek (45). Na housle zahraje virtuos Pavel Šporcl (47) a na varhany Vladimír Roubal (55), ředitel chrámové hudby kanonie premonstrátů.

Smutečního řečníka si také zvolila sama zpěvačka. Hned po zádušní mši za Karla Gotta (†80) oslovila přímo ve svatovítské katedrále Vojtu Dyka (34), s nímž v posledních letech často vystupovala. „Ty mi promluvíš na pohřbu,“ určila Eva věcně, co bude. A Dyk je s tím srozuměn.

Zazpívá i ona

Eva Pilarová si na svém pohřbu také zazpívá. V jejím podání zazní Jesu Domine. Píseň zpěvačka zařadila do programu svých padesátin v karlínském divadle v roce 1989.

Pilarové urna nepůjde do hrobky k rodině. A Slováčková čeká, je rakovina pryč?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.