Borhyová a spol. z TV Nova: Problémy se štíty ve studiu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Borhyová a spol. z TV Nova: Problémy se štíty ve studiu!

V Televizních novinách vyměnili roušky za štíty. (18. 4. 2020)
V Televizních novinách vyměnili roušky za štíty. (18. 4. 2020) (Reprofoto TV Nova)

Dnes a denně porušují bezpečnostní nařízení! Moderátoři TV Nova odložili od 17. dubna roušky a nahradili je plastovými štíty. Ty však podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) neposkytují dostatečnou ochranu. Jejich nositelé kolem sebe šíří celý oblak kapének, které mohou být v případě nákazy seménkem nové nemoci.

Před šířením koronaviru je doporučováno zakrytí dýchacích cest. Roušky své nositele sice nechrání, ale brání roznášení vydechovaného aerosolu na lidi kolem. Všichni si pamatujeme známé: »Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.« Podle odborníků hvězdy TV Nova jsou se svými parťáky, kameramany a osvětlovači, maskéry a dalšími ve velkém riziku.

Slabá ochrana

Při nošení štítu je zapotřebí další ochrana úst. „Pouhé nošení ochranného štítu bez ústenky (roušky) nelze v současné situaci považovat za dostatečnou ochranu dýchacích cest vzhledem k charakteristice šíření infekčních kapének,“ uvedl SZÚ.

Šíříme oblaka

Štít nezabrání během vydechování, kýchání či kašli šíření kapének. Dokládá to také studie z Cambridgeské univerzity. „Vzhledem k různým kombinacím fyziologických podmínek jednotlivých pacientů a vlivům prostředí, jako jsou vlhkost a teplota, může oblak vydechovaného plynu a infikovaných kapének doletět na vzdálenost sedm až osm metrů. Rychlost výdechu může dosáhnout deseti až třiceti metrů za vteřinu,“ uvádí studie.

Přijde pokuta?

Proklepnou si televizi hygienici, hrozí jí pokuta? „Měli bychom se držet vládních opatření i doporučení odborníků. Situací s ochrannými štíty se ale v tomto případě aktivně zabývat nebudeme,“ řekla Aha! Zdeňka Jágrová, ředitelka pražské hygienické stanice. Deník Aha! se snažil získat vyjádření TV Nova, dotaz si její zástupci vyžádali e-mailem, ale neodpověděli na něj.

Víte, že...

...průhledné roušky či štíty mají povoleno používat znakující moderátoři a tlumočníci do znakového jazyka? Pro správné porozumění potřebují neslyšící vidět i jejich ústa.

Lucie Borhyová: Na třetím dítěti momentálně nepracujeme...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
26. 4. 2020 • 11:37

Odporní zábaci velkohubá Lucie a Rey s nízkým celém chudáci oba

safinka59
25. 4. 2020 • 19:50

Moderátor Rey Koranteng přestal být apolitický, neudrží vyrovnanost, skáče do řeči a ironicky zesměšňuje jenom koalici. Tak kdo z opozice si ho koupil ?!

Uživatel_5404086
25. 4. 2020 • 14:06

Toho černocha na Nově poslední dobou fakt nesnáším. Je jedovatý jak mochomůrka zelená. Už by ho měli nahradit někým na úrovni

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.