Maminka Jiřího Štěpničky: Které kolegyně ji chtěly poslat na smrt? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Maminka Jiřího Štěpničky: Které kolegyně ji chtěly poslat na smrt?

Jiřina Štěpničková jako Viktorka ve filmové Babičce
Jiřina Štěpničková jako Viktorka ve filmové Babičce (Archiv Blesku)

Film Past o nejtěžších chvílích života herečky Jiřiny Štěpničkové (†73) jistě dojal mnoho diváků. A to v něm scházela jedna důležitá pasáž. Kolegyním Jiřiny z vinohradského divadla bylo 15 let málo, údajně požadovaly trest smrti.

Po roce 1948 byla Soňa Neumannová (†65) čilou členkou odborů, svazů a funkcí, za což byla odměněna několika státními vyznamenáními. Spolu se třemi kolegyněmi údajně žádaly pro Štěpničkovou za její neúspěšný pokus o emigraci do západního Německa trest smrti. Napsat tento požadavek měly na příslušná vysoká stranická místa. Bohužel se písemný doklad nedochoval.

Dojatý syn

Zrůdné chování čtyř hereček Neumannové, Světly Amortové (†74), Světly Svozilové (†63) a Jarmily Švabíkové (†62) režisér Viktor Polesný (71), který psal i scénář, do filmu nedal. „Není to dokument, jde o umělecké zpracování tématu,“ vysvětlil režisér Aha!. „Navíc, když jsem mluvil s pamětníky, kterých už skutečně není mnoho, zjistil jsem, že se jim některé věci už matou,“ dodal Polesný. Možná také nechtěl sypat další sůl do ran syna pronásledované Jiřiny, herce Jiřího Štěpničky (72). Už tak ho snímek mocně dojal, a kdyby režisérovi na natáčení nekývl, nevznikl by.

Závist hereček

Dnes už asi nikdo neobjasní, proč byla Jiřina Štěpničková tak pronásledovaná. Neměla žádné pohádkové pozemské statky, ani bohaté milence, kteří by ji nosili na rukou. Nejspíš jí herečky záviděly její krásu a velký talent. A to až k smrti.

Kdo bylo ono kvarteto...

Jarmila Švabíková (†62)

Měla za muže herce Národního divadla Josefa Grusse (†63). Ten hrál v Osvobozeném divadle a byl blízkým přítelem Vlasty Buriana (70). Dokonce s ním psal některé hry. Sestra Jarmily Zdeňka byla též herečka a vzala si za muže spisovatele Františka Kožíka (†87). Zahrála si ve filmech Řeka čaruje a Ženu ani květinou neuhodíš.

Světla Svozilová (†63)

Vlastním jménem Světlana, natočila desítky filmů, patřila k hojně obsazovaným prvorepublikovým divám. Hrála například v Cechu panen kutnohorských a v Roztomilém člověku. Skončila špatně. Rolí po roce 48 ubylo a ona neměla práci. Deprese řešila alkoholem. Když se vracela domů opilá, upadla na schodech a ještě týž den podlehla následkům zranění.

Soňa Neumannová (†65)

Byla dcerou slavného básníka a novináře Stanislava Kostky Neumanna (†72) a nevlastní sestrou herce Stanislava Neumanna (†72), který hrál například krále v Pyšné princezně. Objevila se v několika snímcích jako třeba Děvčata, vdávejte se a Honzíkova cesta, víc rolí jí poskytlo divadlo.

Světla Amortová (†74)

Byla dcerou sochaře Václava Amorta. Za války ji věznili nacisté a dělali na ní zvrhlé pokusy o umělé oplodnění. Herečka už pak nikdy nemohla mít děti. Podle blízkých zahořkla a veškerou vervu vložila do politiky, byla zapálená komunistka. Diváci ji znají třeba ze seriálu Třicet případů majora Zemana a Nejmladší z rodu Hamrů.

PROČ SE AMORTOVÉ KOLEGOVÉ BÁLI? JAK NA NI VZPOMÍNÁ KOLÁŘOVÁ, HANZLÍK ČI VORLÍČEK ČTĚTE ZDE!

Kruté dětství Jiřího Štěpničky. Psychicky nemocný Preiss na veřejnosti. A další Harryho podpásovka

Video se připravuje ...



Přečtěte si
nika70
18. 2. 2020 • 14:13

Krásná tedy Štěpničková nebyla.

vemenozmojistary
18. 2. 2020 • 13:48

Udavačky byly mrchy. Ale Štěpničková mi vždy připadala, že je napůl chlap. Ta čelist, divná ženská.

jity
18. 2. 2020 • 09:57

Určitě by se našlo i dnes dost zrádců, kteří by byli ochotni něco takového podepsat. Stačilo když jsme se podívali na Letnou kde MCH pořádala demonstraci, jací se tam sešli podrazáci.

ma-o
18. 2. 2020 • 08:01

Nějak opomněli zmínit, Jiřku Jiráskovou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.