Smutné manželství Ladislava Peška (†79): Miloval Štěpničkovou, ale vzal si choromyslnou vyděračku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Smutné manželství Ladislava Peška (†79): Miloval Štěpničkovou, ale vzal si choromyslnou vyděračku!

Fotografie
Fotografie (internal)

Divadelní a později i filmová hvězda Ladislav Pešek si na nezájem žen nemohl stěžovat. Po každém představení na něj před divadlem čekaly davy žen, které herce zbožňovaly. Mezi nimi byla i jedna, která mu psala básničky podepsané pseudonymem Divá Bára. Jenže obdiv této dámy hraničil spíše s psychickou obsesí. Po drsném vydírání ze strany její rodiny ji nakonec herec pojal za manželku!

Štěpničkovou nahradila šílená fanynka

Peškův osobní život nikdy příliš na přetřes nepřišel, protože sám herec o klid v soukromí velmi dbal. Jeho velkou láskou byla kolegyně z divadla Jiřina Štěpničková (†73), se kterou dokonce nějaký čas žil. Osud jim však nepřál. Začátkem 30. let začala Ladislava kontaktovat dívka, která se do slavného herce bezhlavě zamilovala. I to, že si říkala Divá Bára mělo zlověstnou spojitost s rolí Štěpničkové, která si v Babičce zahrála Viktorku. Pešek city dívky nemohl opětovat, a tak začalo peklo.


Kvůli Peškovi spolykala tubu barbiturátů

Vyhrožovala, že se zabije a začala svou posedlostí ztrpčovat hercův život. Situaci popisuje tento citát pamětníka: "Dívka z velmi bohaté židovské rodiny se do tehdy velmi populárního Peška zamilovala. On její lásku ale neopětoval. Peškova ctitelka se ale nechtěla vzdát a začala vyhrožovat, že pokud si ji nevezme, něco si udělá. Dokonce jednou, když Pešek nereagoval na její dopisy a básně, spolykala tubu barbiturátu Veronal. Tak byla Peškem posedlá!"
Nedokázal vydírání ustát

Aby trapnou epizodu nějak urovnal, rozhodl se dívku navštívit. Ladislav Pešek byl velmi citlivý, dokonce až přecitlivělý a takový nátlak mu nedělal dobře. Jenže to byl teprve začátek! Režii dalšího vývoje převzal do svých rukou otec pomatené dívky. Prý si jí buď vezme, nebo jí má na svědomí! Ačkoli s tím z hloubi duše nesouhlasil, uzavřel s "Divou Bárou" formální sňatek, aby nedošlo na nejhorší. I nadále ho pak zběsile pronásledovala, až nakonec odmítl snášet takovou šikanu a s dívkou se rozvedl. Pešek mohl skončit v transportu

Přesto ho manželství s ní málem stálo krk. Protože manželka byla židovského původu, mělo na něj spadeno gestapo. Jen popularita herce nakonec zachránila od transportu do koncentračního tábora. Následky by to pro něj i celý český film mělo fatální.

Přečtěte si
kolemdokola
20. 2. 2016 • 08:38

Nezdá se mi, že by byl až tak charakterní. Jestli nebyl jenom vypočítavý. Bohatá židovka- ano. Ale za Hitlera-ne. Z projevu a mimiky je dost nepříjemný. Ale neznám osobně, tak nesoudím.

bibs_7
14. 9. 2015 • 11:13

Ze prej "Smutné manzelství"? Mohl si za nej preci sám, kdyz byl takový slabusek, ze se do neceho takovýho byl schopen dát dotlacit. A ze si ji vzít "musel"? Sorry, ale ne - nemusel.

eremita
23. 3. 2014 • 23:18

"Divá Bára" v 30. letech nečerpala inspiraci ve filmu, natočeném dávno po válce, vždyť i filmová Babička byla zfilmována v r. 1940. Prostě Pešek si nevybral dobře. Známo z knižních podob.

kurila
22. 12. 2013 • 22:38

Byl jsem přítelem pana mistra Peška a když jsme projížděli přes Staroměstské náměstí ukázal mi kde bydlela ta dotýčná a její otec byl vlivným továrníkem.Také mi vyprávěl různé příhody své ze života jako jízdu s p.Marvanem do Italie atd.Pan Pešek byl člověk s velkým charisma,kterého znali i občané NDR když jsme jeli na představení a v Děčíně vystupoval křičeli"Herr Pešek"!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.