Pacientku (†80) sanitářka údajně udusila jídlem: Myslela jsem, že to zvládne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pacientku (†80) sanitářka údajně udusila jídlem: Myslela jsem, že to zvládne!

Jana T. stanula pře plzeňským soudem.
Jana T. stanula pře plzeňským soudem. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Jídlem se udusila pacientka (†80) ve Fakultní nemocnici v Plzni. Z její smrti se teď u soudu zpovídá sanitářka Jana T. (32). Podle obžaloby měla stařence nacpat do úst chleba s máslem a salámem a z pokoje pak odejít.

Neštěstí se stalo loni v únoru na pokoji II. interní kliniky FN v Plzni. Sanitářka Jana T. namazala chleba máslem, přidala šunkový salám, vše nakrájela na menší kousky a krmila jím pacientku.

Pokaždé polkla?
„Asi pětkrát jsem jí dala jídlo do úst. Nejméně třikrát mi paní odstrčila ruku a dvakrát mi řekla, že nechce jíst. Pokaždé jsem se přesvědčila, že polkla. Akorát při tom posledním soustu, které jsem jí dávala do úst, měla v puse ještě kousek z předešlého jídla,“ řekla Jana K. „Pak jsem z pokoje odešla. Myslela jsem si, že to zvládne,“ dodala Jan K. Jenže stařenka to nezvládla.

Nešlo ji oživit
„Sanitářka odešla z pokoje, a to i přesto, že měla pacientka plnou pusu a začala se dusit. Zpátky se vrátila, až když ji přivolala jiná pacientka, která zmáčkla tísňové tlačítko pomoci,“ uvedl státní zástupce Štefan Oravec. I přes oživování stařenka nakonec zemřela. „Příčinou smrti bylo udušení, když došlo k úplnému uzavření dýchacích cest jídlem,“ dodal Oravec.

Vyhodili ji kvůli alkoholu
Janu T. vedení špitálu po tragédii přeřadilo na jinou práci, dělala u sterilizace nástrojů. Když přišla do práce opilá, v nemocnici skončila. Za usmrcení z nedbalosti hrozí Janě T. až šest let vězení. Soud pokračuje výslechy svědků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.