Antonie Hegerliková (†89): Chtěla trest smrti pro Štěpničkovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Antonie Hegerliková (†89): Chtěla trest smrti pro Štěpničkovou!

Návrh trestu tehdy kromě Hegerlíkové podepsala i Jiřina Jirásková.
Návrh trestu tehdy kromě Hegerlíkové podepsala i Jiřina Jirásková. (Koláž Ahaonline.cz)

Rodina a nejbližší známí se jí dnes odpoledne naposledy poklonili. A jen hrstka zasvěcených v obřadním sále strašnického krematoria věděla, že si slavná herečka Antonie Hegerliková (†89) vzala s sebou do hrobu jedno temné tajemství. V 50. letech totiž byla jednou z těch, kdo poslali na 15 let do basy kolegyni Jiřinu Štěpničkovou, ba co víc, kdo pro ni žádal trest smrti!

Čím se tolik provinila? Prostě se pokusila s malým synkem Jirkou, dnes známým hercem, před bolševikem pláchnout za hranice, stala se však obětí léčky tajné policie. „Byla to právě Hegerliková s Jiřinou Jiráskovou a jedním panem režisérem, kdo tehdy inicioval štvavý pamflet proti Jiřině Štěpničkové v němž požadovali nejpřísnější trest!“ upozornil nás mailem jeden čtenář. „Tenkrát to byly ohlouplé, zmanipulované svazačky poháněné závistí a zlobou,“ píše.


Hegerliková se těmto obviněním již nemůže bránit, za svého života se ale ke škraloupu se sklopenýma očima přiznala. „V divadle byla tenkrát jedna jediná schůze o tom, jestli souhlasíme s odsouzením paní Štěpničkové. A kromě dvou lidí – Lídy Vostrčilové a Josefa Chvaliny – jsme všichni souhlasili,“ řekla kdysi pro jedny noviny.

Všichni, to v tehdejším »rudém« Divadle na Vinohradech znamenalo včetně Vlasty Chramostové, Jiřiny Švorcové, Vlastimila Brodského, Jiřího Valy, Jiřího Sováka, Ludmily Pelikánové či tehdejšího partajního předáka Oty Sklenčky. „Jak jsme měli vědět, že to, co nám o tom řekli, není pravda? Mně bylo dvacet, byla jsem mladá a věřila jsem. I tomu že je republika plná lidí, kteří chtěli tomu novému nastupujícímu svobodnému socialistickému režimu škodit,“ vzpomíná na mladickou zaslepenost Jiřina Jirásková.

1459572:gallery:true:true

Štěpničková tehdy popravě unikla, dostala ale 15 let, z nichž si v pardubickém vězení odseděla bezmála deset. Do konce života si pak nesla trauma z toho, že ji podrazili její nejbližší přátelé a kolegové. Hegerlikovou ovšem, na rozdíl od jiných, vzala na milost. „Tonka se jí mnohokrát za svou blbost omluvila. Když Jiřinu propustili, byla jedna z mála, ne-li jediná, kdo jí nabízel svou pomoc,“ uvedla jedna herečka, která Hegerlikovou dobře znala.


Kdo je Antonie Hegerlíková (†89)

Herečka, jejíž nejslavnější rolí byla maminka Radoslava Brzobohatého v seriálu F.L. Věk. Celý život hrála matky či babičky, vesměs mírumilovné a vlídné.

Kdo je Jiřina Štěpničková (†73)

Matka herce Jiřího Štěpničky (65), v původní filmové Babičce hrála bláznivou Viktorku, v prvorepublikových filmech měla role nešťastně zamilovaných dívek.

+++++++++++++++++++++++++++++

Vzpomínka Heleny Růžičkové

„Tak jako tehdy odpravily jisté milé kolegyně Jiřinu Štěpničkovou, chtěly odpravit i mě. Vymyslely si, že jsem chtěla znásilnit hasiče a podobně a měla jsem dva roky distanc. Paradoxně mě tehdy zachránila Jiřina Švorcová, která mi na rovinu řekla: Dej si pozor na lidi kolem Jiráskový a Hegerlikový. Od těch můžeš čekat podrazy.“

+++++++++++++++++++++++++++++







Přečtěte si
oldedek
6. 9. 2018 • 11:53

"Antonie Hegerlíková jí dokonce přála trest smrti." Nebyla náhodou ta stará dobračka Hegerlíková komunistka - celá Semelová ...

kamil.1
14. 1. 2013 • 09:34

hillaarkaa
19. 12. 2012 • 11:52

a ty se nelep,buzzno-stejnak ti nedá

hillaarkaa
19. 12. 2012 • 11:51

On neví která bije,homoděj jeden zahovvnělý

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.