Kapky do nosu se zakloněnou hlavou? FATÁLNÍ CHYBA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kapky do nosu se zakloněnou hlavou? FATÁLNÍ CHYBA

Pozor, abyste se nepředávkovali kapkami do nosu. Déle jak týden by se užívat neměly!
Pozor, abyste se nepředávkovali kapkami do nosu. Déle jak týden by se užívat neměly! (Shutterstock.com)

Slova odborníka všechno mění - aplikovat kapky do nosu všeobecně známým způsobem je průšvih, který může vést až k závislosti! 

Co tedy dělá většina lidí špatně? „Kapou si je do nosní dutiny vsedě nebo vestoje při zakloněné hlavě. V takovém případě ale kapky protečou po spodině nosní dutiny, dostanou se do nosohltanu a následně jsou spolknuty. Tudíž nestihnou splnit svoji funkci. Kapky mohou být zvláště pro novorozence i neurotoxické. To znamená, že postihnou centrální nervový systém," tvrdí profesor Viktor Chrobok v magazínu Téma. 

A jak to tedy máme dělat správně? „Vývody vedlejších nosních dutin jsou až ve střední a horní části nosních dutin. Aby se kapky dostaly až tam, je vhodnější třeba poloha „klanění Mekce." Pacient si klekne na kolena, položí čelo na podlahu a kápne si do nosu. Nebo je možné kapky aplikovat vleže na boku. V obou případech se dostane účinná látka k vývodům vedlejších dutin, kde je potřebujeme. Pokud používáme sprej, je dobré se před jeho aplikací vysmrkat. Rozprašovač pak zavedeme do nosní dírky tak, že směřuje lehce do boku. Ovšem ne k nosní přepážce, ale jakoby proti zorničce oka. Druhou dírku je třeba mít zacpanou a ve chvíli, kdy sprej zmáčkneme, se nadechnout nosem," vysvětluje odborník.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.