Hartl točí biják podle své knihy: Má k tomu »dream team«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hartl točí biják podle své knihy: Má k tomu »dream team«!

Obsazení hlavních rolí slibuje herecký koncert.
Obsazení hlavních rolí slibuje herecký koncert.  (Bontonfilm, ara)

Bude to jeden z nejočekávanějších filmů příštího roku. Však taky jeho režisér Patrik Hartl (43) všechno vsadil na ta největší herecká esa! Ve snímku, který točí podle své knižní předlohy, se představí Hynek Čermák (46), David Švehlík (47) a Martinové Hofmann (41) a Pechlát (45), herecká první liga.

Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Kniha, která před sedmi lety lámala čtenářské rekordy, se teď dočká i filmového zpracování. A kdo jiný by se měl natáčení ujmout, než sám její autor? Nota bene, když je to divadelní a filmový režisér.

Inspirace známými tvářemi


Patrik Hartl si zfilmováním knížky plní svůj velký sen. Jak ostatně sám přiznává, o části hereckého obsazení měl jasno už při psaní. „To, že jsem od začátku věděl, jak by měl film vypadat, mi dost usnadnilo práci,“ vysvětluje režisér, který mimo jiné proslul svým hlasitým hýkavým smíchem. „I tak ale všechny přípravy trvaly asi rok a půl.“
Nejtěžší bylo vybrat vhodné lokace a sladit harmonogram natáčení tak, aby vyhovoval všem čtyřem.

„Každý z nich je zavalený prací, takže tohle byl fakt oříšek,“ přikyvuje Hartl. Všechny překážky se ale nakonec podařilo překonat a poslední říjnový víkend padla v Praze první klapka. A začalo se pěkně zostra: natáčením přes noc. „Kluci jsou napěchovaní talentem a energií a já jsem už teď přesvědčený, že film bude ještě lepší než knížka,“ dodává Patrik.

V hlavní roli ztřeštěnost


A o čem vlastně film bude? „O kamarádství,“ odpovídá režisér. „A taky o odvaze udělat něco debilního, co nám připomene, že můžeme bezstarostně žít, i když máme na krku hypotéky a festival problémů.“
Odvaha, ta Prvokovi, Šampónovi, Tečkovi ani Karlovi rozhodně chybět nebude. Krizi středního věku se totiž kamarádi rozhodnou řešit trochu neobvykle – provokativní hrou s téměř nesplnitelnými úkoly. A cíl je jasný: vzájemně si dokázat, že nikdo z nich není ani po čtyřicítce žádný s*áč.


Ani čtenáři, kteří z literární předlohy vědí, jak příběh dopadne, nepřijdou v kině zkrátka. Hartl totiž do scénáře zapracoval i několik překvapivých změn. „Na reakce diváků se těším jako malej kluk,“ mne si ruce režisér, který si musí ještě chvíli počkat. Film se totiž na plátna kin dostane až v prosinci příštího roku.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!

STRUNC! Rozhovor s Patrikem Hartlem



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.