Měsíc po smrti Gotta: PRODÁVAJÍ JEHO NEJSLAVNĚJŠÍ OBRAZ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Měsíc po smrti Gotta: PRODÁVAJÍ JEHO NEJSLAVNĚJŠÍ OBRAZ!

Tenhle obraz Slavíka půjde do dražby.
Tenhle obraz Slavíka půjde do dražby. (Foto Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Michal Protivanský)

To by snad nikdy za života nedopustil. Galerie Kodl připravuje dražbu obrazu Karla Gotta (†80) Mona Lisa. Vyvolávací cena je 350 000 korun. Dílo patřilo ke Slavíkovým nejoblíbenějším. „Nebudu ho prodávat,“ řekl Gott před 10 lety.

O obrazu, který namaloval v roce 2001, inspirovaném samotným mistrem Leonardem da Vincim, měl zpěvák hned od začátku jasno.


Visel v Bertramce


„Klidně namaluji Monu Lisu podle Leonarda da Vinciho, jak si sedla do kavárny ke skleničce vína. Je to mé svobodné rozhodnutí, protože nemám v úmyslu obraz nabízet k prodeji,“ řekl Karel v roce 2009, kdy slavil sedmdesátiny. Dílo, na němž tajuplné ženě vykukuje v baru z výstřihu ňadro, viselo léta v domě na Bertramce, aby ho měl Karel co nejblíž.

Měsíc po smrti


Nyní je ale najednou vše jinak. Jen měsíc po Mistrově smrti se chystá dražba. Galerie Kodl připravuje prodej na 1. prosinec. Již loni vydražila Gottovo dílo z roku 2004 Oldřich Nový a Anny Ondráková za 1 400 000 korun včetně aukční přirážky.


Cena šla nahoru


Přitom se Gottova díla za jeho života prodávala pouze za desítky tisíc korun. Po smrti Slavíka šly ceny obrazů pochopitelně nahoru. V kuloárech se očekává, že Mona Lisa pokoří hranici 2 000 000 korun.

Raději je rozdával...

Vědeli to jen jeho nejbližší. Karel Gott své obrazy raději rozdával, než prodával.

Kolik milionů měl dlužit Karel Gott. A Borhyová mluví o těhotenství

Video se připravuje ...



Přečtěte si
1pravda1
29. 10. 2019 • 21:50

Takže ho asi prodává mrtvý Gott, když visel na Bertramce. Ivana už je doma? Jinak ten obraz nic moc, malý obličej a obrovské lokty a mužské ruce. Gott nerozlišoval mezi mužskýma a ženskýma rukama, i ten obraz u klavíru - když se podíváte na nepoměr rukou. Ale pokud to byl jeho nejoblíbenější obraz, tak jsou jen dvě možnosti - prodává ho Ivana - nebo ho někdo dostal a přítel to asi nebyl, když to zpeněžuje hned po smrti, - prachy.

majojo
29. 10. 2019 • 18:35

Tak nevím, kdo ten obraz odnesl z Bertramky pod rouškou noci. Chápu, že se paní domu nemusel vůbec líbit, ale tak ho sundám a postavím čelem ke zdi, když neboštík pomalu ještě ani nevychladl. %Ríkám si, že tak blbá snad přece jen není, na druhé straně, teď za něj patrně utrží nejvíc, za dva roky bude viset leda tak nad ponkem v garáži.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.