Poprask v královské rodině: Princové přišli o své apanáže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poprask v královské rodině: Princové přišli o své apanáže

Švédská královská rodina
Švédská královská rodina (profimedia.cz)

Velký poprask má za sebou švédská královská rodina. Král Carl Gustaf (73) totiž odebral tituly svým pěti vnoučatům. Co ho k tak razantnímu kroku přimělo a jaké to bude mít pro ně následky?

Zvláštní je, že se jeho potenciální následovníci nemohli ani ničím provinit. Jde totiž o děti jeho dcery, princezny Madeleine (37) a syna prince Carla Philipa (40). Tituly Jeho a Její královská výsost ztratili princezna Leonore (5), princ Nicolas (4) a princezna Adrienne (1), ale také princ Alexander (3) a princ Gabriel (2). Zároveň to pro ně znamená, že nemusí vykonávat úkoly spojené s královskou rodinou a nemusí se například účastnit oficiálních akcí, jak uvádí web idnes.cz.

Vévodské tituly ale vnoučatům zůstaly, stejně tak místo v řadě nástupnictví na švédský trůn. Děti ale přišly o apanáž, kterou mohly v budoucnu pobírat.

Podle oficiálního oznámení dvora jsou nyní vedoucími představiteli Švédska v zemi a v dalších státech pouze Jeho Veličenstvo král Carl XVI. Gustaf, Její královská Výsost korunní princezna Victoria, spolu s Její Veličenstvem královnou Silviou a Jeho královskou Výsostí princem Danielem.

Princezna Madeleine přitom rozhodnutí svého otce podle idnes.cz nelituje. „Tato změna byla plánována už dlouho. Chris a já si myslíme, že je dobře, že naše děti mají nyní větší příležitost, aby si vytvořily vlastní život jako soukromé osoby,“ uvedla na sociálních sítích v prohlášení princezna Madeleine.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.