Mrtvý bratr Marty Kubišové: VZALI MU OČI, JÁTRA A ŽÍLY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mrtvý bratr Marty Kubišové: VZALI MU OČI, JÁTRA A ŽÍLY!

Marta Kubišová
Marta Kubišová (Foto Aha! – David Kundrát, Marek Pátek, Alexandr Malachovský, Martin Pekárek, ČTK, ara)

Pomalu se začíná smiřovat s tím, že urna s bratrem Janem Kubišem (†74) z Kanady, kde v listopadu loňského roku zemřel, do jeho rodných Čech nikdy nedorazí. „Dozvěděla jsem se, že bratr se rozhodl dát po smrti tělo na vědecké účely a že mu hned po smrti odebrali oči, játra a žíly,“ svěřila se Aha! touto informací velmi šokovaná Marta Kubišová (76).

Její bratr Jan, který se živil jako divadelní kulisák, v roce 1981 emigroval a dlouhodobě žil v kanadské Ottawě. Tam 19. listopadu na následky mozkové mrtvice zemřel. Rozvedený a bezdětný.

„Jeho kanadští spolubydlící mě informovali, že dát tělo vědě se prý rozhodl, když si dělal kanadský řidičák. Mně o tom ale nikdy nic neřekl,“ říká Marta, která se jen horko těžko smiřuje s tím, že bratrovo tělo bylo rozpitváno a na univerzitě zkoumáno. „No dobře, věda musí pokročit dál, ale proč mi to neřekl? Stejně tak, proč mi neřekl, že sepsal poslední vůli a co obsahuje? Vždyť já bych v žádném případě nic nechtěla, chtěla bych to ale vědět. Vždyť jsem jeho jediný příbuzný,“ je rozčarovaná zpěvačka.

Ikona »revolučního« listopadu ´89 se totiž až teď od bratrových spolubydlících dozvěděla, že Jan sepsal v roce 2013 závěť. „Bydlel v jednom domě s manželi Machovými a ti všichni prý v tento rok sepsali závěť s tím, že po tom, který z nich nejdřív umře, ti dva ostatní dědí,“ komentuje Kubišová a dodává: „Že mi Honza neřekl o závěti ani o tom posmrtném vědeckém bádání, tak to mne vážně naštval. To se snad zbláznil,“ durdí se zpěvačka, která doufá, že urna s popelem po vědeckém výzkumu přece jen jednou do Prahy dorazí.

„Snad ano. A také prý přijde dlouhá lékařská zpráva, co všechno s bratrem dělali. Byla jsem upozorněna, že je nesmírně drahá. Já ji ale chci. Chci to všechno vědět,“ dodává rázně Marta, která se nevzdala myšlenky, že její bratr bude jednou odpočívat s jejich matkou, babičkou a dědečkem na Vinohradském hřbitově v Praze.

 Marta Kubišová zazpívala na Koncertu ´68 Modlitbu pro Martu



Přečtěte si
manunu
27. 4. 2019 • 09:20

Ewwa, to co píšete je vaše pravda.

johanaa
24. 4. 2019 • 07:16

Zajímavé, pomáhá psům a když její bratr pomůže zachránit životy lidí je zděšená ......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.