Marta Kubišová (77): Ze strachu nevychází z domu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Marta Kubišová (77): Ze strachu nevychází z domu

Marta Kubišová příští rok končí s pěvečkou i hereckou kariérou.
Marta Kubišová příští rok končí s pěvečkou i hereckou kariérou. (Marek Pátek)

Zakázala si vycházet z domu, a tak nebyla ani na premiéře filmu Havel. A to Martu Kubišovou (77) pěkně štve. Právě ona totiž byla častou součástí mnoha životních etap svého velkého kamaráda Václava Havla (†75). Zpěvačku ale trápí CHOPN (Chronická obstrukční plicní nemoc) a nákazy novým koronavirem a nemoci Covid- 19 se bojí jako čert kříže.

„Kdybych náhodou něco chytla, jistojistě skončím na přístrojích. A možná by se mnou byl i ámen. Opravdu na tom nejsem dobře. A to jsem přestala po infarktu po letech kouřit,“ říká Marta, která se tak zabarikádovala doma. „A když už, tak jdu s dcerou na procházku a krmím kačeny. A dám si velký pozor, abych nepotkala živáčka,“ vysvětluje Kubišová a suše konstatuje: „Ano, mám strach o život. To je ale lidské.“ A zřejmě má strach velký, protože na premiéře měla rezervovanou první řadu, a to nejen proto, že byla obrovskou kamarádkou Václava Havla (†75). Celým filmem totiž zní hlas právě ikony roku 1968, jejíž Modlitba pro Martu se stala i symbolem Listopadu 89. A právě tento ikonický song Kubišová pro film Havel nazpívala znovu společně s mladoboleslavským sborem Paprsek pod vedením skladatele Petra Maláska (56). „Obrazový filmový podklad k téhle nové verzi Modlitby odhaluje proměnu Olgy Havlové v podání Ani Geislerové od roku 1968 až po sametovou revoluci,“ upozorňuje Marta.

 

Ať jdou všichni do...
Protože ale film viděla už na předváděčce, tak někteří kritici a lidské reakce teď Martu vytáčí do běla. Podle Kubišové je film naprosto senzační a »její« Václav je v něm zpodobněn neskutečně pravdivě. „Václav je v tom filmu takovej, jakej opravdu byl. Film je to senzační. A šíleně mě vytáčí, když slyším, že rozděluje společnost,“ komentuje Marta. Ta absolutně nechápe, že se našli po třiceti letech i tací, kteří po shlédnutí filmu začali proti Havlovi brojit. „Takoví lidé ať jdou skutečně do... Prostě někam. Vašek nemohl být jiný, neměl zkušenosti s politikou ani prezidentováním. A nemohl zrušit KSČ! Zvlášť, když razil heslo: Nejsme jako oni! Copak to nikdo nechápe? Zrušit stranu by bylo nedemokratické. A my jsme přece chtěli demokracii,“ rozohňuje se přes svoji CHOPN Kubišová. „Posuzovat věci mimo kontext doby, samozřejmě ve světovém měřítku, může jenom hlupák,“ říká dopáleně zpěvačka, která nás co nevidět překvapí knihou, ve které si nebere žádné servítky. „Bude to syrové vyprávění, jak to tehdy bylo a jak to vidím já. A už se těším na ty kritiky,“ praví rozhodně.

Marta Kubišová zpívá Modlitbu pro Martu v novém videoklipu, který natočila 30 let od sametové revoluce

Video se připravuje ...

Modlitba pro Martu
Píseň z roku 1968 se po vojenské okupaci 21. srpna stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa. Původně vznikla s názvem Modlitba pro televizní seriál Píseň pro Rudolfa III. Hudbu složil Jindřich Brabec, text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada. Dva dny po okupaci ji Marta Kubišová nazpívala v nahrávacím studiu Čs. televize, na magnetofonovém pásku byla hned dovezena do Československého rozhlasu a k posluchačům se tak poprvé dostala v té citově nejzjitřenější době. Rázem se stala symbolem odporu. A byla to právě Modlitba pro Martu, která zazněla i během demonstrací v průběhu sametové revoluce na Václavském náměstí, a zakázaná Kubišová se tak po 20 letech vrátila na scénu.

Utrpení Marty Kubišové: Po pádu jí zmodraly nohy! Lékaři našli cysty

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
2. 8. 2020 • 01:01

to:Ewwa
na pohádky jste tady Vy!
Nebudu Vám přece kazit kšefty

-bello-
2. 8. 2020 • 00:59

to: manunu
místo keců se učte.
r. 1968 máte mnou podaný v kostce.
Namáhat se vlastním studiem tedy nemusíte.
Co by za to jiný dal!

manunu
1. 8. 2020 • 20:53

-bello- Na vás nemá cenu vůbec reagovat. Co vy dokážete vyprodukovat za nesmysly, to snad není možné.

-bello-
1. 8. 2020 • 02:30

Ewwa + manunu
pokračování:
A Svoboda to srovnal a vznikla Moskevská smlouva a "věčné časy."
A nastala normalizace, stranické prověrky, zákazy činností a ten, kdo odhodil knížku byl odepsanej člověk!
Strana a vláda s lidskou tváří Dubčeka byla čistka! Dubček začal ustupoval SSSR lautr ve všem a pak jako předseda federálního shromáždění podepsal 22. srpna 1969 „pendrekový zákon“, který dovoloval až brutální nářez všem demonstrantům po 21. srpnu 1969. A ten zákon platil až do sametu "Národní třídy " v r. 1989.
Z úhlu tohoto pohledu byla drzost Dubčeka kandidovat po 1989 na prezidenta obrovská .
Okolo toho zákona Dubček mlžil a nakonec byl kritizován a byl zvolen Husák, Dubček dostal funkci velvyslance v Turecku a pak ho vyloučili a skončil jako dělník.Měl pouze nějakou stranickou slovenskou školu.
A z (nejen) tohoto podhoubí vzešla Charta 77.A tam to byl Krieger, který ji podepsal! A Mistr Kája šel podepsal Antichartu.
Havlovi se nedivím, že to Gottovi natřel.

A já končím, právě si poslouchám Dr. Hook a už mě to psaní nebaví.Muzika je lepší večerní program ,

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.