Babišovi u Trumpa: 10 největších momentů z Bílého domu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Babišovi u Trumpa: 10 největších momentů z Bílého domu

Melania Trump dostala náušnice
Melania Trump dostala náušnice (Facebook Andrej Babiš)

Přijel, viděl, a... Uspěl. Nejen Andrej Babiš (65, ANO) si návštěvu Spojených států a čtvrteční setkání s prezidentem Donaldem Trumpem (72) pochvaluje, kde se jen dá. Za úspěšnou jeho americkou misi mají také opoziční politici! Co všechno premiéra a jeho manželku Moniku (44) za oceánem potkalo? 

Pistolka jen z obrázku
Co přivézt Donaldu Trumpovi? O tipy ještě před odletem do USA žádal Babiš diskutéry na svém Facebooku. První dáma Spojených států amerických Melania (48) nakonec dostala od Babišové náušnice z českého granátu, každému z devíti Trumpových vnoučat premiérský pár ještě přivezl pastelky. A Donaldovi Babiš pořídil pistoli CZ 75 z limitované edice ke 100. výročí založení Československa v hodnotě 200 tisíc korun! Vzhledem k tomu, že protokolárně se dary nepředávají z ruky do ruky, přinesl prezidentovi alespoň vytištěnou fotku honosné zbraně.

Trump se nechtěl fotit 
Když černé SUV s Babišovými přistálo u Bílého domu, kde prezidentský pár již postával na červeném koberci, Trump se dopustil faux pas. Po vzájemném přivítání totiž mělo následovat společné focení. Jenže k údivu zkoprnělých manželek americký prezident popadl svého hosta z Česka kolem ramen a popohnal jej do útrob svého sídla. Reakce žen? Monika jen pokrčila rameny, Melania se na ni chlácholivě usmála a obě následovaly své muže dovnitř.

I Monika měla napilno 
Také Babišová měla ve Spojených státech vlastní program. Ve středu navštívila vojenskou nemocnici Waltera Reeda v Bethesdě, kde si prohlédla centrum pro rehabilitaci válečných veteránů. Klinika patří k nejvýznamnějším lékařským střediskům ve Washingtonu, po atentátu na Johna F. Kennedyho tam v listopadu 1963 tělo amerického prezidenta pitvali. Stihla také navštívit charitativní organizace a zúčastnit se předávání ocenění pro odvážné ženy, které se zasadily o lidská práva. Ve čtvrtek pak v Západním křídle Bílého domu popila čaj s první dámou USA, zatímco muži jednali s národními delegacemi. Po návštěvě ji fotograf Aha! zachytil, jak na balkoně svého hotelu spokojeně vykuřuje.

S Melanií si sedly 
Obě mají starší a superbohaté muže, Melanii a Moniku pojí také smysl pro eleganci. Ženy si evidentně rozuměly a první dáma USA dokonce českou »druhou dámu« provedla Bílým domem. Monika na Instagramu ocenila »přijemnou debatu o ženách, dětech, charitě a Bílém domě«, Melania pak napsala: „Líbilo se mi mluvit s paní Babišovou o důležitých věcech, které se týkají dětí po celém světě.“ A zatímco setkání s americkým prezidentem si nejednou Babiš na sociálních sítích pochvaloval, na Trumpově twitteru nepadla o návštěvě českého premiéra ani zmínka.

 

Babišův ztracený bratranec 
Příjemné překvapení zažil premiér ve čtvrtek u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka ve Washingtonu. Tam šel položit věnec, protože 7. března, kdy navštívil i Trumpa, by měl první československý prezident narozeniny. U pomníku potkal svého bratrance Petera (76), se kterým si hrál jako dítě, a jenž v mládí do Ameriky emigroval. Hned jej proto představil Monice: „Peter Bartosiewicz, on byl krasobruslař, sportovní dvojice, na olympiádě byl. Kdysi emigroval vlastně.“

Když jeden moc mluvil, druhý se mračil 
Jak o návštěvě Babiše zahraniční média referovala? Podle magazínu Forbes si »český« Trump, jak časopis Babiše nazval, náklonnosti prezidenta USA opravdu užíval. The Washington Post uvedl, že Babišovi do Bílého domu pomohla skutečnost, že oba muži jsou si v mnoha ohledech dost podobní. Podle stejného deníku Trump také »působil netrpělivě, ale zůstal slušný, když jeho host mluvil o něco déle, než by americkému prezidentovi možná bylo milé«. Na úvod schůzky měl totiž ministerský předseda dlouhý monolog o historicky dobrých vztazích mezi dvěma zeměmi a pro příklady si chodil i sto let zpátky k založení Československa. Prezident USA prý ale ožil, když Babiš vychvaloval jeho plán, jak udělat Ameriku opět velikou.

 

Potkal Ivanku, pozval Ivanku 
V Oválné pracovně amerických prezidentů došlo na setkání také s »první americkou dcerou« Ivankou Trumpovou (37). Tu má Trump se zlinskou rodarkou Ivanou (70), která byla jeho první manželkou. Ivanku, která mu dělá poradkyni, si nechal její otec do »kanclu« zavolat. „Měl jsem možnost se s ní seznámit. Orientuje se na byznys a já jsem ji pozval do České republiky, uvidíme, jestli by přišla,“ řekl Babiš na tiskové konferenci. Ačkoliv Ivanka díky mamince umí pár slov česky, konverzace s ní prý probíhala celá v angličtině.

77 minut v Bílém domě 
Setkání v sídle amerického prezidenta trvalo 77 minut. Hned v úvodu si politici vyměnili komplimenty, Trump Česko vyzdvihl jako inovativní zemi s dobrou ekonomikou, na to mu premiér řekl, že stejně jako on Ameriku chce i Babiš udělat Česko opět veliké. Vedle dalších témat, jako energetika či kybernetické hrozby se Babiše Trumpovi pokoušel rozmluvit jeho záměr na zavedení cel na evropská auta. Po schůzce vydali politici společné prohlášení, v němž se mj. shodli na podpoře územní celistvosti Ukrajiny i pokračování protiruských sankcí.

Historie i špióni 
Co vše Babiš během své třídenní návštěvy USA stihl? Setkal se třeba s americkými investory a zřejmě jako vůbec první vysoký představitel Česka navštívil centrálu americké Ústřední zpravodajské služby CIA v Langley. Tam jednal s její ředitelkou Ginou Haspelovou. Jestliže se o průběh svých dosavadních setkání s médii rád podělil, jednání v CIA ale nekomentoval. Na závěr své americké mise, která skončila včera, měl ještě návštěvu Kongresu a památník obětí z 11: září.

Vzpomínal i na děti 
Podle amerického tisku Trumpa s Babišem rovněž spojuje »role jejich dětí«. Zatímco americký prezident svou dceru »proslavil« tím, že z ní uděla poradkyni, Babiš své starší děti Andreje juniora a Adrianu Bobekovou namočil do kauzy Čapí hnízdo. V té jsou oba spolu se svým otcem obviněni. A přestože o svých potomcích z prvního manželství – které prý oba trpí psychickými problémy – Babiš obvykle jen nerad mluví, v Americe je sám zmínil: „Moje dvě starší děti studovaly v Americe, tady jsou úžasné ty univerzity.“

Andrej Babiš a Donald Trump:

 



Přečtěte si
milllikass...@...
9. 3. 2019 • 18:37

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

mbmb
9. 3. 2019 • 06:28

Podlezavy clanek na objednavku majitele. Aha cenzura smaze prispevky kompletne, zkopiruje clanek znovu !! Takze si piste sami komentare , spolu s Havlovci, Zemanovci i Babisovci

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.