Zeman přivezl na sjezd ČSSD dárek: A odletěl »nalomit« Ivanu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeman přivezl na sjezd ČSSD dárek: A odletěl »nalomit« Ivanu?

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019)
Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019) (Blesk - Robert Klejch)

 Projev plný rad, doporučení i kárání přednesl v první den sjezdu ČSSD Miloš Zeman (74). Mohl, protože na rozdíl od předchozích lídrů ČSSD si prezident se současným šéfem strany Janem Hamáčkem (40) rozumí a dostal od něj pozvánku. Zeman slíbil vhodit své někdejší straně v květnových eurovolbách svůj hlas.

Potvrdit v čele strany Jana Hamáčka bylo hlavním bodem programu prvního dne sjezdu v Hradci Králové, kam se sjelo na šest set delegátů. A tak se i stalo. Pro Hamáčka bylo 433 delegátů z 501 odevzdaných hlasů, stranu tak povede další dva roky. Sociální demokraté také změnili stanovy, zrušili například kvóty pro zastoupení žen ve vedení strany.


Jak vyhrát volby?

Mezi hlavní hosty a hvězdy sjezdu patřil, někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. Zatímco v roce 2015 kvůli trvale napjatým vztahům s prezidentem tehdejší předseda Bohuslav Sobotka (47) Zemana nepozval, za Hamáčka nemá s pozvánkami problém. Zatímco před rokem Zeman sociální demokraty nabádal ke vstupu do vlády Andreje Babiše (64, ANO), letos jim radil, kde hledat nové voliče. „Nikdo nemá tak velký potenciál voličů jako právě sociální demokracie. Jsou to čtyři a půl milionu zaměstnanců, ale také dva a půl milionu starobních důchodců, mezi něž patřím,“ řekl prezident s tím, že ČSSD by více než na blaho menšin, mělo myslet na blaho většiny.


Vrtulníkem do Lán
K dalším radám pak patřila ta, aby si ČSSD více vážila svých krajských politiků – výslovně prezident zmínil bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (47), který však kvůli neshodám ve straně loni v listopadu rezignoval na funkci 1. místopředsedy. Jako dárek pak Zeman prý dá ČSSD svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu. „Takže jeden hlas máte, a když přesvědčím svoji ženu, budete mít dokonce dva. A teď už zbývá úplná maličkost, to jest získat alespoň několik set tisíc dalších hlasů, aby sociální demokracie zaujala důstojné místo,“ řekl Zeman v projevu, za který sklidil potlesk. A zatímco do Hradce prezidenta přivezla limuzína, zpátky na zámek v Lánech jej dopravil armádní vrtulník.

Každodenní boj
Ačkoliv pro vstup ČSSD do vlády horoval loni prezident a posvěcení Hamáčkovi dal také sjezd, pakt s ANO není zřejmě žádná selanka. „My dennodenně svádíme spor s premiérem Babišem a s ministryní Schillerovou. Je to logické, protože hnutí ANO není levicová strana,“ řekl včera delegátům Hamáček.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD:



Přečtěte si
janineplan...@...
2. 3. 2019 • 18:05

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.