Zeman si rýpl do spojenců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeman si rýpl do spojenců!

Prezident Zeman na Hradě během oslav 20 let ČR v NATO (12.3.2019)
Prezident Zeman na Hradě během oslav 20 let ČR v NATO (12.3.2019) (Foto Blesk - Michal Protivanský)

Sám se s humorem pozastavuje nad tím, že ho kvůli vstřícnému postoji k Rusku prohlašují za agenta Kremlu. Jenže český prezident Miloš Zeman (74) se toho evidentně nebojí. Naposledy včera při oslavách 20 let členství Česka v Severoatlantické alianci se totiž přátel z Východu opět zastal...

Čtyři středoevropští prezidenti, zástupkyně šéfa NATO i bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová (81) dorazili včera na Pražský hrad oslavit 20 let v Alianci. Že členství zajišťuje bezpečnost spojenců, to žádný z řečníků nezpochybnil. Jenže shoda už nepanuje na tom, kdo je pro NATO největší hrozbou. Podle Zemana je to islámský terorismus, podle jeho kolegů zase Rusko.

„Cílem Ruska je rozbít jednotu Severoatlantické aliance,“ řekl například ve Španělském sále Hradu slovenský prezident Andrej Kiska (56). Také podle prezidenta Polska Andrzeje Dudy (46) Rusko členy Aliance neustále provokuje a zkouší, jak na jeho kroky budou reagovat. V tu chvíli Zeman »ožil«. „Ten, kdo má strach z provokací, tím prozrazuje jenom svoji vlastní slabost. Hrdá a sebevědomá země se má ve spolupráci se svými spojenci možnost sama ubránit a nemá se bát,“ reagoval na slova svých kolegů. V čem naopak panovala svornost? Šéfové zemí Visegrádské čtyřky potvrdili závazek vydávat na obranu do roku 2024 alespoň 2 procenta z hrubého domácího rozpočtu. Ze zemí jej dnes splňuje jedině Polsko.

Podepsal Havel, vezl Kavan

12. března 1999 se Česko, Maďarsko a Polsko staly členy Severoatlantické aliance. Přístupové protokoly podepsal tehdejší prezident Václav Havel († 75), v USA je předával ministr zahraničí Jan Kavan (72).

Bomby na Bělehrad? Chyba!

Záhy po vstupu do NATO se Česko nepřímo podílelo na aliančním bombardování bývalé Jugoslávie. To Zeman s odstupem času označil za chybu a akt mocenské agrese.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.