Bohdalová žaluje banku o 5 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bohdalová žaluje banku o 5 milionů!

Herečka Jiřina Bohdalová se právem cítí podvedená.
Herečka Jiřina Bohdalová se právem cítí podvedená. (Foto: Marek Pátek)

Chtěla investovat do umění, místo toho přišla o úspory. Pavel Pokluda (46), bývalý bankéř Komerční banky (KB), prodal herečce Jiřině Bohdalové (87) padělky obrazů za 5 milionů. O tuto částku nyní herečka banku žaluje.

»Komerčka« se však od jednání svého bývalého zaměstnance distancuje a poškozeným nic platit nehodlá. „Na pozici Komerční banky se nic nemění. Trváme na tom, že šlo o soukromou aktivitu pana Pokludy,“ řekl mluvčí banky Pavel Zúbek.


Užívá si na Fidži
Prodejce padělků však údajně odletěl na exotický ostrov Fidži, kde si užívá nepoctivě získané miliony! „V současné době je to okolo pěti milionů. Odpovídá to hodnotě, o kterou žalujeme KB,“ řekl právník Bohdalové Michal Morawski.

Kšefty vbance
Žaloba je opřena o to, že Pokluda obrazy prodával v prostorách banky, navíc jejím jménem. „Klienty tím vlastně uváděl v omyl, že se jedná o obrazy z propadlých zástav KB, a tím vyvolal v klientech předpoklad, že jsou to kvalitní a prověřené obrazy,“ řekl Morawski.


Uvedena v omyl

Populární herečka se tak cítí poškozená samotnou bankou, a navíc tvrdí, že by umělecká díla od Jana Zrzavého a Emila Filly nekupovala, pokud by nebyla přesvědčená, že jde o oficiální prodejní akci známé banky.

Náhoda?
Bývalý bankéř Komerční banky Pavel Pokluda nabízel svým VIP klientům obrazy vždy, když jim na účet dorazil větší obnos peněz. Potvrdila to i Bohdalová.

Kauza falzifikátů
Falzifikáty se znalcům povedlo odhalit v červenci 2017. Mezi podvedenými byl kromě Bohdalové například i televizní režisér Ivan Zachariáš či ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák. Pokluda si měl podle neoficiálních informací přijít podvodnými obchody na přibližně 50 milionů korun. K uměleckým dílům sám prodejce dodával falešné znalecké posudky. Obrazy údajně pocházely od překupníka umění Jaroslava Fröhlicha a jeho ženy Evy, se kterými u Krajského soudu v Praze probíhá hlavní líčení. Podle obžaloby organizovali systém prodeje padělků. Souzen je i obchodník Milan Trokan a znalci umění Vlastimil Tětiva, Petr Beránek a Jiří Vykoukal, kteří ověřovali pravost děl.

Bohdalová: Před Vánoci navštívila exmanžela, nakoupila kupu dárků!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.