Pokuty nebo kriminál pro padělatele obrazů! Zaplatí od 210 tisíc do... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pokuty nebo kriminál pro padělatele obrazů! Zaplatí od 210 tisíc do...

Soud projednává kauzu padělaných obrazů
Soud projednává kauzu padělaných obrazů (Martin Sekanina)

Pokuty od 210 do 560 tisíc korun rozdal Krajský soud v Plzni šestičlenné skupině padělatelů obrazů světových mistrů. Podvodníci falzifikáty prodávali jako pravé, s falešnými doklady o původu. Pokud nezaplatí, půjdou až na rok za mříže.

První padělky uvedli na trh v roce 2005 starožitníci Pavel K. a Jiří K. Druhý jmenovaný je expolicista, který v minulosti figuroval i v kauze kolem na doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka (56). Obrazy vydávali za originály pocházející z pozůstalosti šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg. „Vytvořili legendy o jejich původu a nabízeli je jako pravé,“ uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

Některá díla přitom vytvořila malířka Lenka S. z Plzeňska. „Za jeden obraz jsem dostávala odměnu asi tisíc korun,“ řekla u soudu s tím, že obrazů namalovala přibližně stovku. Hned v prvním roce jich prodali 70 za 10 milionů. Naletěl jim i bývalý europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf (†62).

Klec spadla po pěti letech, když prodali za více než 14 milionů padělek na ně nasazenému policistovi.

Naletěla i Bohdalka

Obchodníky s padělky obrazů, kterým naletěla mimo jiných i herečka Jiřina Bohdalová (87), řeší nyní i soud v Praze. V kauze se operuje s částkou 168 milionů! V dobré víře, že se jedná o originální díla z depositu Komerční banky, zakoupila tři díla Emila Filly a Jan Zrzavého za celkem pět a půl milionu korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.