Za okapy dali 230 tisíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Za okapy dali 230 tisíc

Zůstaly jim staré roury a oči pro pláč.
Zůstaly jim staré roury a oči pro pláč. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Důvěřivost je připravila o úspory, které si střádali celý život. Manželé Ladislav (82) a Zdena (72) z Roudnice nad Labem naletěli podvodníkům. Za nové okapy v hodnotě pár tisícovek zaplatili skoro čtvrt milionu korun! Teď vzkazují: Nikomu nevěřte!

Když do jejich ulice přijela šedomodrá dodávka, pracoval pan Ladislav na zahradě před domem. „Z auta vyskočili tři chlapi s tím, že máme staré okapy a za tři tisíce nám je vymění,“ svěřil se Aha! senior. Nabídka mu přišla zajímavá, a tak svolil. Když dělníci žlaby pod střechou vyměnili, došlo na zúčtování.


Část nevyměnili
„Dva přišli do kuchyně a začali počítat, kolik to bude stát. Nejdřív chtěli180 tisíc, manžel jim to zaplatil,“ postěžovala si paní Zdena. Klempíři ale byli zřejmě dost nenasytní, a když viděli, že mají naději, cenu ještě navýšili o dalších 85 tisíc. „Usmlouval jsem to na padesát. Chlapi tak sbalili dohromady 230 tisíc a odešli. Když jsme přišli před dům, byli pryč,“ dodal podvedený muž. Navíc zjistil, že větší část okapů dělníci vůbec nevyměnili. Zoufalí manželé hned zavolali dceři, které se na druhé straně až zatmělo před očima. „Málem jsem omdlela, za tu cenu by musely být ty roury ze zlata,“ řekla Monika (43).

 

Volejte policii
Práci i materiál zhodnotil místí klempíř Jiří Vácha: „Ty žlaby jsou odhadem za sedm tisíc, práce tak podobně. Viděl bych to asi na patnáct tisíc maximálně.“
Rodina se už obrátila na policii. „V souvislosti s tímto případem upozorňujeme, že na území České republiky je možné vykonávat řemeslné činnosti pouze na základě platného živnostenského listu. Pokud počáteční částka bude navýšena, odmítněte zaplatit a volejte policii,“ doporučuje její mluvčí Pavla Kofrová.

Mají naději? Spíše ne!
Policie na Litoměřicku zaznamenala podobné případy okradení starších lidí už v roce 2017. Přestože se jí podařilo podvodníky dopadnout, státní zástupce obžalobu smetl ze stolu. Podle zákonů totiž podvedení lidé souhlasili s cenou tím, že ji klempířům zaplatili.

Víte, že...
...falešní řemeslníci se často maskují stejným účesem, vousy i oblečením? Pro seniory je pak velmi obtížné rozpoznat, který z nich je vlastně podvedl.

Psycholog Jiří Novák: Vydírají přes city
Přestože starší lidé o podobných případech slyší nebo čtou v médiích, často nedokážou pochopit, že právě oni jsou obětí podvodníků. Proč varování nefunguje? „Manipulátoři odhadnou, co na seniora bude fungovat. Natlačí ho do situace, že kdyby odmítl, vypadal by jako hlupák. Jindy nabídnou tak výhodnou nabídku, která se neodmítá. Často přijedou například služebním autem, aby působili věrohodně. Na seniorky pak funguje nejvíc vydírání přes city – podvodník jede za umírající manželkou a nemá peníze na vlak, protože byl okraden,“ řekl psycholog Jiří Novák.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.