Pravda o usmíření Pohlreicha se smažákem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pravda o usmíření Pohlreicha se smažákem

Pohlreich konečně zase ochutnal smažák.
Pohlreich konečně zase ochutnal smažák. (FTV Prima)

Češi ho veskrze milují, dávají si ho v nádražce i luxusním restaurantu, v bufetu do housky. Jistota… Když je doma fofr, klidně ho hospodyňka ukuchtí k nedělnímu obědu, na jídelních lístcích ho najdeme už za první republiky. Smažený sýr, zkráceně smažák, je v české gastronomii kultovním pojmem. Potíž je v tom, že slavní šéfkuchaři ho neberou jako sobě rovného. 

Je gumový, táhne se jako žvýkačka, je kalorický, kulinářský parchant. Mluví o něm neuctivě. Slavný kuchtík Zdeněk Pohlreich donedávna tvrdil, že by ho nevzal do hu**! Nakonec vzal, usmířili se, dal mu šanci. Přece nepůjde proti obecnému vkusu. Michal David také neobstojí u kritiků, ale přece ho kdekdo poslouchá. 

Smažený sýr byl hitem už před 2. světovou válkou, pochutnala si na něm i prvorepubliková smetánka, boom ale nastal v 60. letech. Byl levný, měli jste ho rychle na stole. Navíc nahradil řízek, když zrovna nebylo maso. Lidé prostě chtěli smažené.
A opravdu rozšířená se jeho konzumace stala až v 70. a 80. letech, což ale souviselo s rozvojem polotovarů.

„Jako kluk jsem ho miloval! Jako všichni ostatní, smažený sýr byl v Československu jednou z mála jistot,“ míní dnes Zdeněk Pohlreich. S patřičnou grimasou se do něho zakousl na podzim v pořadu Ano, šéfe!. Padlo jedno tabu, že to mlsné šéfkuchařské jazýčky nezvládnou. Zvládnou. Když si pochutná plebejský strávník, šmakuje třeba i prezidentovi. Vždyť Václav Havel smažený sýr miloval!

Více se o kultu smaženého sýra dočtete ve speciálu tištěného Nedělního Aha!



Přečtěte si
rubi
2. 12. 2018 • 12:01

Chcete aby se Vám na pánvi neroztekl ? Obalte přiměřené plátky jako obvykle v trojobalu a obalený ve strouhance dejte na talířek a dolu do mrazáku cca na pul hodiny az hodinu to je jedno. Prostě aby byl tvrdý. Potom vložte na rozpálený olej a usmažte na střední teplotě. Sýr se usmaží, ale nerozteče na pánvi.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.