Pohlreich (59) drsně: Jak se krade v hospodách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohlreich (59) drsně: Jak se krade v hospodách!

Pohlreicha štve současná situace v pohostinství.
Pohlreicha štve současná situace v pohostinství. (Foto Aha! – David Kundrát, Martin Pekárek, ara)

Je to jeden z nejdrsnějších a nejotevřenějších rozhovorů o gastronomii, které Zdeněk Pohlreich (58) kdy poskytl. A na otázku, zda restauratéři kradou, odpovídá bez servítek: „Všichni přece vědí, jak to je. V gastronomii pracuje asi dvě stě tisíc lidí. Myslím si, že je hromada těch, kteří to nemohou dělat poctivě. Zkrachovali by,“ říká v rohovoru pro Živnostenské listy.

O ZLODĚJINÁCH: „Máme jednadvacetiprocentní zdanění a lidi chtějí meníčka za sedmdesát korun. Tak si to spočtěte. I kdyby restauratéři chtěli, nemůžou být poctiví. Neschvaluju to, ale chápu je. Hospod jsem viděl hromady a jsem přesvědčený o tom, že kdyby se některé podniky měly začít chovat poctivě, tak je to jejich konec.“

O BABIŠOVĚ EET: „Ti, co kradli, budou krást dál, žádná elektronická evidence tržeb (EET) tomu nezabrání. U nás v ulici je pět večerek, myslím, že ty se na to krásně vykašlou. Já to považuju za diskriminační vůči našemu průmyslu. Nevím, proč hotely a restaurace ano a ostatní ne. Chápu, že někdo chce kontrolovat tržby a chce mít víc peněz na rozhazování, tomu rozumím. Myslím si ale, že se tady i v jiných oborech rozkradou tak obrovské peníze, takže vůbec nechápu, proč pro jedno průmyslové odvětví mají platit nějaká nařízení a pro jiná platit nemají. Ať to platí pro všechny. Ale ono je to ještě mokrý a už je k tomu vymyšleno pět výjimek.“


O SNÍŽENÍ DPH: „Tady se hřímá, že náplast na to všechno bude snížení na 15 %, není to pravda. Je to čistočistá účelová lež. To se přece bude vztahovat jenom na nealko a na potraviny, ne na alkoholické nápoje. Když budu provozovat bar, kde 90 % prodejů tvoří alkoholické nápoje, tak mi to přece žádnou úlevu nepřinese.“

O KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH: „Zrušit kouření v restauracích bez výjimky! Tečka.“

O EVROPSKÉ UNII A POSLANÍCH: „Nenávidím EU jako takovou. Sedí tam parta totálních idiotů. Nepotřebujeme, aby nám nějaký poslanec radil, jak se dělá tenhle byznys. Nehnuli pro nás pětadvacet let prstem, tak ať se do nás teď nemontují. Z hospodských se stává štvaná zvěř.“ Raději utekl
Své o nepoctivostech v pohostinství ví i zpěvák Milan Drobný (71). Když si chtěl po revoluci s kamarádem otevřít zvěřinovou restauraci, vystudoval kvůli tomu hotelovou školu. Stejně mu to nepomohlo. V knize Hospoda z druhé strany pultu vylíčil, jak se mu obsluha sama chlubila, kolik vydělá do kapsy, když koupí vlastní maso a vlastní vodku. „Okrádali mě a ještě se mi s tím chlubili. Radši jsem šel od toho. Nedá se s tím bojovat, když nemůžete být se zaměstnanci nepřetržitě na place ,“ přiznal Drobný.

Nejčastější triky nepoctivých číšníků

Šizení míry – menší panáky tvrdého alkoholu a pivo pod míru dělá v součtu divy!

Přelévání levnějšího alkoholu do lahví od značkových druhů – málokdo to pozná zvláště po delší konzumaci!

Na kávě se prý dá vydělat majlant – použitá káva se usuší a použije ještě jednou...

Menší porce – čísník se domluví s kuchařem a zbydou hotovky na další den.

Dva jídelní lístky – jeden vydá majitel, druhý si pro sebe uzpůsobí číšník, stačí přidat ke každému jídlu 5 Kč.



Přečtěte si
majojo
10. 11. 2016 • 08:50

Znám to na vlastní kůži. Taky jsem kradla v hospodě. Tenkrát se ještě objednávaly hotovky z RaJ. Objednáte deset porcí. Výdejna vám pošle osm, řidič se závozníkem si stáhnou dvě. Vy musíte vykázat a vydat deset porcí, jinak jste v průšvihu. A to je oproti výčepním a pinglům ještě hotovej čajíček. A kolik se asi tak krade, je zřejmé z toho, že berete docela srandovní plat, ale vedoucí vám každý měsíc vyplácí na dlaň dvoj - i pětinásobek, podle hierarchie.

mekanikk
9. 11. 2016 • 20:18

Vloni jsi psala, že jsi byla s mekem v Cafe Imperial na obědě ty chudink...nesnášíš ho, ale žrát tam chodíš? Chodíš, ale leda tak ve své nemocné makovici, lhářko.

-bello-
9. 11. 2016 • 12:41

Pohreicha nesnáším, ale má pravdu v tom, že Babiš dělá věci jen polovičatě.Vím o tom, jaké boje ODS proti tomu vedla v Parlamentě, protože tohle je divně rozehraná partie.Všichni třeba ví, jak děsivě obírá ekonomiku např. živnost krátkodobých pronájmů, kdy jen polovina turistů je přiznaných, ale tohle Babiš neřeší a hotely a ubytovny jsou díky té benevolenci děsně na penězích biti.Taky Babiš kecá o daních, ale pak zas všechno mění. Spíš si myslím, že si dělá přehled a statistiku těmi pokladnami, jaké zboží frčí, kde jsou lidi bohatí a kam by měl investovat a co skoupit. Babišovi ty kecy baští jen mozkové lopaty. Samozřejmě kouření bych zakázala !Výběr nevýběr, to s tím nemá co dělat.Poškozuje zdraví ostatním.

lahny
9. 11. 2016 • 11:03

pro Inka Elena Hromasová Praha Takto jako Vy, mohou mluvit lidi, kteří mají na výběr z více restaurací.Jestliže máte v menším městě dvě až tři restsurace tak co si z toho vyberete?Ano, v době oběda se nekouří a nebo je nekuřácká místnost.Ale....z kuřácké místnost tam vedou dveře a číšník nese plnou náruč ať už jídel nebo piv.Dveře nechá otevřené.Zrovna tak když odnáší po obědě talíře či odchází s prázdnými půllitry.Tomu říkáte výběr restaurace? A druhý aspekt.Ano, v době oběda se nekouří, ale našla jste restauraci kde se nekouří i u večeře? Od 18 -21 neseženete restauraci kde se v době podávání večeře nekouří. Takže tady nemluvte o VÝBĚRU RESTAURACÍ když nevíte jak to jinde chodí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.