Pohlreich (59) drsně: Jak se krade v hospodách!
Je to jeden z nejdrsnějších a nejotevřenějších rozhovorů o gastronomii, které Zdeněk Pohlreich (58) kdy poskytl. A na otázku, zda restauratéři kradou, odpovídá bez servítek: „Všichni přece vědí, jak to je. V gastronomii pracuje asi dvě stě tisíc lidí. Myslím si, že je hromada těch, kteří to nemohou dělat poctivě. Zkrachovali by,“ říká v rohovoru pro Živnostenské listy.
O ZLODĚJINÁCH: „Máme jednadvacetiprocentní zdanění a lidi chtějí meníčka za sedmdesát korun. Tak si to spočtěte. I kdyby restauratéři chtěli, nemůžou být poctiví. Neschvaluju to, ale chápu je. Hospod jsem viděl hromady a jsem přesvědčený o tom, že kdyby se některé podniky měly začít chovat poctivě, tak je to jejich konec.“
O BABIŠOVĚ EET: „Ti, co kradli, budou krást dál, žádná elektronická evidence tržeb (EET) tomu nezabrání. U nás v ulici je pět večerek, myslím, že ty se na to krásně vykašlou. Já to považuju za diskriminační vůči našemu průmyslu. Nevím, proč hotely a restaurace ano a ostatní ne. Chápu, že někdo chce kontrolovat tržby a chce mít víc peněz na rozhazování, tomu rozumím. Myslím si ale, že se tady i v jiných oborech rozkradou tak obrovské peníze, takže vůbec nechápu, proč pro jedno průmyslové odvětví mají platit nějaká nařízení a pro jiná platit nemají. Ať to platí pro všechny. Ale ono je to ještě mokrý a už je k tomu vymyšleno pět výjimek.“
Pohlreich má z ostudy kabát: Rodinnou restauraci zavírají po čtyřech měsících!
Celý článekO SNÍŽENÍ DPH: „Tady se hřímá, že náplast na to všechno bude snížení na 15 %, není to pravda. Je to čistočistá účelová lež. To se přece bude vztahovat jenom na nealko a na potraviny, ne na alkoholické nápoje. Když budu provozovat bar, kde 90 % prodejů tvoří alkoholické nápoje, tak mi to přece žádnou úlevu nepřinese.“
O KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH: „Zrušit kouření v restauracích bez výjimky! Tečka.“
O EVROPSKÉ UNII A POSLANÍCH: „Nenávidím EU jako takovou. Sedí tam parta totálních idiotů. Nepotřebujeme, aby nám nějaký poslanec radil, jak se dělá tenhle byznys. Nehnuli pro nás pětadvacet let prstem, tak ať se do nás teď nemontují. Z hospodských se stává štvaná zvěř.“ Raději utekl
Své o nepoctivostech v pohostinství ví i zpěvák Milan Drobný (71). Když si chtěl po revoluci s kamarádem otevřít zvěřinovou restauraci, vystudoval kvůli tomu hotelovou školu. Stejně mu to nepomohlo. V knize Hospoda z druhé strany pultu vylíčil, jak se mu obsluha sama chlubila, kolik vydělá do kapsy, když koupí vlastní maso a vlastní vodku. „Okrádali mě a ještě se mi s tím chlubili. Radši jsem šel od toho. Nedá se s tím bojovat, když nemůžete být se zaměstnanci nepřetržitě na place ,“ přiznal Drobný.
Nejčastější triky nepoctivých číšníků
Šizení míry – menší panáky tvrdého alkoholu a pivo pod míru dělá v součtu divy!
Přelévání levnějšího alkoholu do lahví od značkových druhů – málokdo to pozná zvláště po delší konzumaci!Na kávě se prý dá vydělat majlant – použitá káva se usuší a použije ještě jednou...
Menší porce – čísník se domluví s kuchařem a zbydou hotovky na další den.
Dva jídelní lístky – jeden vydá majitel, druhý si pro sebe uzpůsobí číšník, stačí přidat ke každému jídlu 5 Kč.