Zklamání Bohdalové se prohlubuje: Na zdi falza, miliony v trapu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zklamání Bohdalové se prohlubuje: Na zdi falza, miliony v trapu

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (herminapress.cz)

Místo hodnotných obrazů měl Jiřině Bohdalové (87) prodávat osobní bankéř Radek Pokluda jen bezcenné napodobeniny! Čas běží a slavná herečka se stále nedočkala ani začátku soudu.

Jeho jednání bylo včera odsunuto. A nestalo se to poprvé, začít už mělo v květnu, pak v srpnu a od té doby se stále posouvá. Radek Pokluda by ale k němu stejně nepřišel, v současné době je nezvěstný, poslední zprávy o jeho pohybu mají detektivové z tureckého Istanbulu a Fidži.


Další odklad
Obžaloba se tak týká jenom překupníků umění Milan Trokana a Jaroslava Fröhlicha s manželkou Evou. Ta ale k včerejšímu jednání nepřišla a soud se tak musel znovu odložit. Tentokrát na 16. října. „Pokud je mi známo paní obžalovaná je těhotná a s tím souvisí její nepřítomnost,“ řekl žalobce Miroslav Forejt.
„Je to výsledek konkurenčního boje mezi prodavači umění, ani z odposlechů ani ze sledování nevyplynulo, že by byli ve styku s jakýmkoliv padělatelem. Ano prodávali obrazy, ale jsou přesvědčeni, že prodávali pravá díla. S paní Bohdalovou nikdy nepřišli do styku,“ odmítl včera obvinění manželů jejich advokát Tomáš Kaiser.  Podle něj si herečka koupila dva obrazy z nabídky Fröhlichových.


Rozhodnou znalci

„Třetí obraz, ten známý Filla, je od pana Trokana, který je přesvědčen o jeho pravosti. V té kauze figurovala řada znaleckých posudků a pravost zpochybnil jenom jeden znalec,“ dodal Kaiser. Podle něj se kauza týká 196 obrazů, ale jen 36 z nich bylo prodáno, většinou se jednalo o menší kresby. Způsobená škoda je celkem vyčíslená na několik desítek milionů. Oblíbená česká herečka pak není jedinou poškozenou, patří tam i režisér Ivan Zachariáš (47) nebo ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák (57).


Jak obchody vypadaly?
Bývalému bankéři Komerční banky Jiřina Bohdalová důvěřovala, o finance se jí staral osm let. Proto věděl, kdy herečce na účet přišlo více peněz a hned jí nabídl, aby je »výhodně« investovala do umění. Takhle jí prodal například Zátiší s dýmkou od Emila Filly za 1,95 milionu korun. Kunsthistorička Marie Pospíšilová jej ve svém posudku totiž ocenila na 3,5 milionu korun a obraz se zdál být výhodnou koupí. Od jednání Pokludy se Komerční banka distancovala.  

Obrazy dodávali potajmu
Marie Pospíšilová není oficiálně soudní znalkyní, ale obrazy do galerie Historie Praha Petra Dědka, kde je Pokluda nakupoval, dodávala právě ona. Nosila jí je Eva Fröhlichová. „Že je manželkou Jaroslava Fröhlicha jsem ale nevěděla, to bych s tím po předchozích zkušenostech nechtěla nic mít,“ řekla dříve Aha!. Podle ní jsou obrazy pravé. „Lidé mi sem nosí kvanta falz, ale ty nikoho nezajímají. A u těch nejkvalitnějších obrazů, které jsem kdy posuzovala, je jejich pravost zpochybňována,“ divila se.   

Jiřina Bohdalová se zranila: Drsný pád ze schodů! Musela do nemocnice!

Video se připravuje ...





Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.