Břetislav Staš: PORANĚNÍ MOZKU A OPERACE! Herečka ho pomáhala zachránit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Břetislav Staš: PORANĚNÍ MOZKU A OPERACE! Herečka ho pomáhala zachránit

Simona Stašová stěhouje svého tatínka do Prahy.
Simona Stašová stěhouje svého tatínka do Prahy. (Profimedia.cz , Simona Stašová, Machan, Hykl, ara)

Hrozilo mu, že nebude mluvit ani chodit! Přestože je první manžel Jiřiny Bohdalové (87) po dvojité operaci mozku, pořád mu to myslí a dokáže si i sám dojít na nákup. „Sama to považuji za zázrak!“ řekla Simona Stašová (63), která exkluzivně pro Aha! promluvila o zdravotním stavu svého otce Břetislava Staše, jenž zítra oslaví devadesátku.

Před dvěma roky se mu doma zatočila hlava a při následném pádu si ji vážně zranil. „Volala jsem mu a on tak zvláštně chrčel do telefonu. Pochopila jsem, že se něco stalo, a hned se za ním vydala. Následoval převoz do nemocnice a okamžitá operace hematomu na mozku,“ popsala herečka dramatické chvíle s tatínkem. „Pak dokonce museli jeho hlavu otevřít podruhé a odstranit vodu, která tam po operaci tlačila na mozek!“ prozradila herečka a milující dcera. Lékaři jim prý nedávali velké naděje, že otec bude znovu mluvit nebo se samostatně pohybovat.

Naštěstí se mu dostalo vynikající péče. „Maminka si vzpomněla na Domov důchodců Zátiší, který otevírala, a tatínek je jejich klientem,“ svěřila Simona, která o otcově stavu

promluvila takto otevřeně vůbec poprvé. „Hodně se mluvilo o tom, že má táta Alzheimerovu chorobu, ale tak to není. Za ty dva roky se vlastní silou vůle vzpamatoval a dnes vedeme dlouhé hovory o všem, co se děje na světě. Dokonce si sám chodí nakupovat. V neděli oslaví devadesáté narozeniny a je fantasticky vitální. Sama to považuji po tom všem, co se stalo, za zázrak,“ dodala Stašová se spokojeným úsměvem.

Hlavou dolů
Simona Stašová se stala patronkou výstavy Upside Down (v překladu vzhůru nohama či hlavou dolů), jejíž vernisáž se konala právě v domově, kde žije její otec. A hned si koupila jeden z obrazů malovaných lidmi s Downovým syndromem. „Mám ráda vysloveně takovouhle barevnost – oranžová, žlutá, červená... Domů si pověsím jen takový obraz, který se mi líbí a na který vždycky, když se podívám, tak je mi dobře. Dalo by se říct, že takhle rozlišuji, jestli je to dobrý malíř, nebo ne. A tyhle se mi líbí moc,“ svěřila Aha! herečka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.