Jiřina Bohdalová: PODVOD V KŠEFTU ZA 121 MILIONŮ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiřina Bohdalová: PODVOD V KŠEFTU ZA 121 MILIONŮ

Oblíbené herečce se patrně rozplývají naděje na vrácení peněz.
Oblíbené herečce se patrně rozplývají naděje na vrácení peněz. (Foto ara)

Měla šanci, že miliony získá zpátky. Ty utratila za bezcenné kopie obrazů, které jí prodal její vlastní bankéř Radek Pokluda. Herečku Jiřinu Bohdalovou (87) včera čekalo zklamání. Soud s podvodníky o celkovou částku 121 milionů korun byl zrušen!

Bankéř Pokluda je nyní nezvěstný. Jeho stopy zachytili naposledy detektivové údajně v Istanbulu a poté na Fidži. Na lavici obžalovaných u Krajského soud v Praze měli včera ráno usednout překupník Jaroslav Fröhlich a jeho žena Eva, kteří byli podle vyšetřovatelů články řetězu pachatelů a čelí obžalobě z podvodu. Soudní jednání bylo ale náhle zrušeno.


Vtíral se osm let

Bývalý bankéř Komerční banky (KB) Radek Pokluda si u Bohdalové budoval důvěru osm let. Sledoval, kdy herečce přijde na účet větší částka, a hned nato jí nabídl, aby ji investovala do umění. Za obraz Emila Filly s názvem Zátiší s dýmkou a hrozny Bohdalová například zaplatila Pokludovi 1,95 milionu korun.

Nákupy bez smlouvy

„Paní Bohdalová kupovala od pana Pokludy umělecká díla beze smlouvy. Uzavírali mezi sebou ústní smlouvu. Ta je samozřejmě platná a má stejnou váhu jako smlouva písemná. Může být ale složité ji prokazovat,“ uvedl už dříve advokát Bohdalové Michal Morawski.


Jak to fungovalo
Pokluda obrazy nakupoval v aukční síni Historie Praha, kterou vlastní Petr Dědek. Díla mu do galerie dodávala Marie Pospíšilová z Řitky, která už dříve přišla kvůli problémům s věrohodností o razítko znalce. Právě Pospíšilová ocenila Fillův obraz na 3,5 milionu. Není divu, že Bohdalová při »bankou« navržené ceně 1,95 milionu koupě využila. Pospíšilové obrazy dovážela manželka kontroverzního obchodníka s uměním a někdejšího provozovatele pouťových atrakcí Jaroslava Frölicha Eva. Mezi podvedenými je i režisér Ivan Zachariáš nebo ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák.

Banka se distancovala
KB se už dříve od jednání Radka Pokludy distancovala. „Jakoukoliv účast banky na soukromých aktivitách bývalého zaměstnance striktně vylučujeme. Banka nekomentuje probíhající trestní řízení,“ prohlásil už v minulosti mluvčí banky Pavel Zúbek.

Na video s Jiřinou Bohdalovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.