Ještě větší podvod, než jsme si mysleli! Bohdalová a spol: PADĚLANÉ OBRAZY ZA 168 MILIONŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ještě větší podvod, než jsme si mysleli! Bohdalová a spol: PADĚLANÉ OBRAZY ZA 168 MILIONŮ!

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (archiv Blesku)

Měla prachy a rozhodla se je vrazit do umění. Herečka Jiřina Bohdalová (87) ale naletěla. Za 5,5 milionu korun koupila falešné obrazy známých malířů. A nebyla sama, prokázaných podvodů bylo za 87 milionů a na ty za 81,3 milionu se chystali. Kauzu, v níž se tak operuje s částkou až 168 milionů, včera začal řešit soud.

O jak rozsáhlý podvod jde, naznačila už délka obžaloby. Státní zástupce Miroslav Forejt ji četl 93 minut! Z podvodu obžaloval obchodníky s uměním Jaroslava Fröhlicha (47), jeho ženu Evu (33) a Milana Trokana (58). „Fröhlich řídil ostatní, rozděloval činnosti a nechával padělat obrazy,“ řekl Forejt. Ten tvrdí, že padělali obrazy a na ně si nechali zpracovat znalecké posudky, které dokládaly jejich pravost.


Manželé Fröhlichovi podle něj napáchali škodu za 57 milionů a připravovali podvody za 40,8 milionů (v těch jim zabránila razií policie), Trokar měl na svědomí škodu za téměř 30 milionů a na další za 40,5 milionů se chystal. Dohromady tak šlo o prokázané podvody s padělky obrazů bezmála za 87 milionů.



Zátiší s dýmkou

Známá herečka koupila například obraz Emila Filly Zátiší s dýmkou a hrozny za 1,95 milionu. A k tomu i další díla. Všechna prostřednictvím osobního bankéře Radka Pokludy. Ten údajně sledoval, kdy jí na účet přijde větší částka peněz a hned přispěchal s nabídkou...

Fröhlich: Jde o likvidaci na objednávku!
Fröhlich si obžalobu vysvětluje svojí neoblíbeností. „V roce 2014 mi někdo posílal SMS, ve kterých mi vyhrožoval. Následně si pak objednal moji likvidaci,“ řekl soudkyni obžalovaný s tím, že za vším stojí konkurence. „Přitom moje sbírka není nijak významná,“ prohodil. On i Trokan se hájí, že obrazy zdědili po rodičích, případně sami koupili v aukcích, a mají na ně posudky. „Měl jsem ve znalce důvěru a díky jejich posudkům byl přesvědčen o pravosti obrazů,“ řekl Fröhlich, který prý nezná padělatele, aby nechal obrazy namalovat, jak tvrdí obžaloba.


Kellner koupil obraz za 7 milionů!
Kšeftovali údajně i s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. „Například čtyři roky zpátky si ode mne koupil obraz za sedm milionů Petr Kellner,“ snažil se přesvědčit soud o své bezúhonnosti a žádal jeho výslech. Jmenoval i další bohaté zákazníky.

Víte, že
...celkem jde o 195 obrazů? Podle Fröhlicha jich bylo z tohoto počtu prodáno 33. Čtyřiadvacet vlastnil Fröhlich, devět jich bylo Trokana.

Jiřina Bohdalová se zranila: Drsný pád ze schodů! Musela do nemocnice!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.