Kauza »falešných« obrazů, které koupila i Bohdalová: Co říkají policejní odposlechy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kauza »falešných« obrazů, které koupila i Bohdalová: Co říkají policejní odposlechy

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (Foto ara)

Prý padělali obrazy, a tak jim hrozí až 10 let vězení. U soudu s překupníky Jaroslavem Fröhlichem (44), jeho ženou Evou (33) a jejich kamarádem Milanem Trokanem (57), se včera přehrávaly odposlechy z telefonátů. Nebylo z nich však zřetelné, že by skutečně tvořili falza.

Do případu, kde žalobce uvádí škodu v desítkách milionů, se zapletla herečka Jiřina Bohdalová (87) náhodou. Koupila za 5,5 milionu tři obrazy od svého osobního bankéře Romana Pokludy. Jeden z nich původně patřil Trokanovi, který ho dal do aukce. Znalec, objednaný policií o něm, řekl, že je to falzum.


17 nahrávek
Jenže včerejší přehrání sedmnácti odposlechů z roku 2015 nahrávalo překupníkům. Především v nich zaznělo, že dělali legální kšefty s uměním. „Mám možnost koupit Špálu z roku 1933. Rodina, která ho prodává, tomu nerozumí. Nabídl jsem jim 200 tisíc, ale má mnohem vyšší cenu. Je to pravý Špála, dám za to hlavu na špalek,“ volal Fröhlich znalci Jiřímu Vykoukalovi, od kterého chtěl poradit, jestli všechny Špálovy obrazy mají číslování, neboť tento obraz číslo neměl.



Žalobci to stačilo
Podobný rozhovor proběhl i s dalším znalcem Tětivou, několik rozhovorů se událo i se znalcem Petrem Beránkem. Právě tuto trojici znalců zmínila obžaloba, že pro ně zpracovávala nepravdivé znalecké posudky. O ničem takovém se však v odposleších nemluvilo. A žalobce další odposlechy přehrát nepožadoval.

Prodělal 80 tisíc
Paradoxní byl i rozhovor s galeristou Jaroslavem Peckou, který hlásil, co vše pro Fröhlicha prodal. „Pravděpodobně prodám i Grygara,“ hlásil Pecka. „Za toho jsem dal 280 tisíc,“ říkal mu Fröhlich. „Je mi líto. Dostanu za něj 200 tisíc. Víc ne. Jinak ho nikdo nechce,“ říkal galerista, který si pak postěžoval na špatný sběratelský trh. „Místo aby řekli: Jé, to je krásný, tak říkají: Kolik to stojí?“

Trokan jel za vnukem Špály
U soudu se přehrával i odposlech Milana Trokana. Ten uháněl vnuka Václava Špály, aby se mu vyjádřil k jednomu z obrazů, jestli jej skutečně dle jeho názoru maloval jeho dědeček. A skutečně se s ním podle odposlechu i sešel, neboť mu volal, že je před domem a čeká na něj. „Řekl mi, že je to obraz jeho dědečka. Přitom v obžalobě se píše, že jsem u něj nebyl,“ řekl soudu Trokan.

Fröhlich: Připsal slovo falešní
V jednom z odposlechů, kdy si Fröhlich telefonoval s Trokanem, se dvojice bavila o prodeji dvou obrazů od malíře Františka Tikala. Frölich pravděpodobně zaúkoloval Trokana k prodeji. K přehranému odposlechu se pak soudu vyjádřil Fröhlich, který si postěžoval, že vyšetřovatel do přepisu napsal: Falešní Tikalové...

Bohdalová chce 5,5 milionů
U soudního líčení se advokát Bohdalové Michal Morawski připojil s požadavkem náhrady škody 5,55 milionu korun. Přitom obraz Filly, který má policie stále u sebe, stál herečku jen 1,95 milionu. K náhradě totiž advokát připočítal i dva vrácené obrazy Zrzavého, za které jeho klientka vysázela 3,6 milionu.

Jiřina Bohdalová se zranila: Drsný pád ze schodů! Musela do nemocnice!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.