Ťukněte si s celebritou! Zpěvačka Hana Hegerová slaví 85! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ťukněte si s celebritou! Zpěvačka Hana Hegerová slaví 85!

Hana Hegerová slaví 85. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Hana Hegerová slaví 85. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto Aha! –David Malík, ara)
První dáma českého šansonu, Piaf z Prahy nebo také Šansoniérka se slovanskou duší. Tak bývá přezdívána jedna z nejvýraznějších československých zpěvaček 20. století Hana Hegerová.

Hana Hegerová se narodila v Bratislavě jako Carmen Farkašová do rodiny bankovního ředitele. Po studiu na gymnáziu v Komárně pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a učila na učňovské škole. V letech 1951-1953 ale absolvovala divadlení kurz při státní konzervatoři a krátce nato se stala členkou hereckého souboru Divadla Petra Jilemnického v Žilině.

Začínala s uměleckým jménem Hana Čelková (po mamince), které si po svatbě s divadelním dramaturgem Daliborem Hegerem změnila na nám všem dnes známé Hana Hegerová. Zprvu začínala jako herečka a prošla scénami Divadla Rokoko, Divadla Semafor nebo Divadla Na Zábradlí. Manželství s Daliborem Hegerem dlouho nevydrželo a veřejným tajemstvím je, že velkou láskou Hany Hegerové byl režisér Ján Roháč.

Hana Hegerová stála u zrodu mnoha pozoruhodných českých filmů jako Frona od Jiřího Krejčíka nebo Naděje Karla Kachyni, kde se před kamerou objevila po boku Rudolfa Hrušínského.

Proslavila se ale především zpěvem, se kterým začala souběžně s hereckou kariérou ve své rodné Bratislavě během divadelních prázdnin. Kromě let 1977-1981, kdy měla zákaz cestovat, měla tak se svým výjimečným talentem možnost vystupovat v pařížské Olympii (kde se mimo jiné setkala s legendárními Beatles!), na světové výstavě v Montrealu a často koncertovala v německy mluvících zemích.

I přes svou nesmírnou popularitu již Hana Hegerová v posledních letech nekoncertuje, i když zájem o ni stále neutuchá. Začaly se bohužel objevovat zprávy, které hovoří o zhoršení jejího zdravotního stavu. Nemohla se ani osobně zúčastnit ceremoninálu na Pražském hradě, kde ji prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Vyznamenání přebíral její vnuk a hned se dopustil poprasku, neboť podle mnohých kritiků nedodržel správně formální dresscode.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.