Smrt Karla Svobody (†68): V manželství procházel peklem! Šokující fakta z protokolů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smrt Karla Svobody (†68): V manželství procházel peklem! Šokující fakta z protokolů

Dlouho se zdálo, že okolnosti skladatelovy sebevraždy zůstanou navždy utajeny. Policejní protokoly ale vydaly skutečně děsivá svědectví.
Dlouho se zdálo, že okolnosti skladatelovy sebevraždy zůstanou navždy utajeny. Policejní protokoly ale vydaly skutečně děsivá svědectví.

Manželská krize. Řada z nás o ní ví své. Hádky, potyčky, nevěra, vzájemné napadání… Bez nadsázky lze říct, že takhle nějak vypadalo manželství Karla a Venduly Svobodových. To, co u nich doma bylo na denním pořádku, je ale tak otřesné a hrůzné, že si to ani nedokážeme představit.


● Svoboda věděl o manželčiných milencích
● Chtěl se zastřelit už několikrát
● A Vendula nikdy nezavolala pomoc!

A nejsmutnější na tom je zjištění, že Vendula pravdu říct nedokázala a lhala do poslední chvíle! Až deník Aha! dokázal, jako jediný v zemi, zjistit z policejních protokolů, jak to vlastně všechno bylo...

Vila manželů Svobodových - luxusní a obrovské rodinné sídlo v Jevanech. Tady se asi žije! Muselo napadnout každého, kdo kdy prošel kolem domu obklopeného obrovskou zahradou. Luxus, drahá auta, dva bohatí, známí a úspěšní lidé s vymodleným dítětem. Jenže za zdmi nedobytného sídla se odehrávalo skutečné peklo. Málokdo trpěl tolik jako půl roku před smrtí v této vile národem zbožňovaný skladatel Karel Svoboda. Muž, který přinesl svou hudbou do života milionů lidí radost a nadšení.

Chtěl se zabít už dříve!

Jak vypadal obyčejný den u manželů Svobodových tak pět šest měsíců nazpět? Nejspíš asi takhle: malý Kuba si hraje, Vendula sedí v obýváku. Najednou se objeví Karel, v ruce drží zbraň. Chvilku váhá, pak si ji přiloží k hlavě, nakonec hlaveň zasune do úst. Rodina čeká, jestli vystřelí. Nikdo nevolá pomoc, ani lékaře… „Za posledního půl roku několikrát doma udělal to, že si dal hlaveň pistole do úst. Bylo to při normální, běžném životě, aniž by tomu předcházel nějaký impuls. V těchto případech měl takový divný výraz v očích, na mě to dělalo dojem, že zkouší, co vydržím,“ vypověděla Vendula do policejního protokolu. Hrůzné! Nebylo to ale náhodou obráceně? Nezkoušela naopak Vendula, kolik toho ještě vydrží Karel? Abychom se v událostech vyznali, je potřeba podívat se na ně po časové ose...

Muži vedle Venduly

V roce 2001 podává Karel Svoboda žádost o rozvod, ale nakonec ji bere zpět. O pár let později, přesněji v roce 2003, vede nadaci Kapka naděje pan Poledňák. Jeho vztah s Vendulou byl zřejmě víc než pracovní, a dokonce i víc než přátelský. Podívejme se, co k tomu vypověděl do protokolu Vendulin dobrý přítel Janis Sidovský. „Vendula přestala spolupracovat s panem Poledňákem na podzim 2003, rozchod nebyl určitě kamarádský. Vendula tvrdí, že na ni byl hrubý, tloukl ji a okradl ji. Podle mě ale spolu měli firmu PART.“ Je velmi nepravděpodobné, že by Janis Sidovský, Vendulin přítel, policistům o jejím vztahu k Poledňákovi lhal. A je už téměř vyloučené, že by se Vendula nechala bít a tlouct od někoho, s kým by měla pouze pracovní, a ne důvěrný vztah. Pokud o něm věděl Janis, věděl o něm určitě i Svoboda. Po rozchodu s Poledňákem se situace na chvíli uklidnila a v roce 2005 se manželům Svobodovým narodil syn Jakub. Ovšem už v srpnu roku 2006 odlétá Vendula Svobodová do Řecka, kde se objevuje po boku nového muže. Je jím bohatý řecký podnikatel Sotiris. Začíná další, před veřejností opět neukrývaný Vendulin románek. A začíná také ono půl roku trvající období před Karlovou smrtí, kdy se Karel začíná procházet po domě se zbraní u hlavy…

Žili vedle sebe, ne spolu

Manželství Svobodových je po návratu Venduly z Řecka už jen formální záležitostí. Jde o tzv. nefunkční manželství, se kterým by rozvodový soud neztrácel zbytečně čas a obě strany by rychle rozvedl. Dokládá to i záznam z protokolu, kdy na otázku vyšetřovatele: „Můžete charakterizovat váš intimní život?“ Vendula bez rozpaků odpověděla: „Žili jsme klidně vedle sebe.“ Tedy ne spolu, jako skuteční manželé! A tehdy také začínají Karlovy psychické a fyzické problémy. Dožaduje se toho, co mu jako muži, který ženu i dítě luxusně a prvotřídně finančně zabezpečuje, po právu patří. Mít milovanou ženu i fyzicky, jako skutečný muž. Není mu to dopřáno.

Ponižování Karla

Karlův stav se tak rychle zhoršuje a dává si před zraky manželky ze zoufalství pistoli do úst. Nevychází mezi lidi, má třesy po těle, drasticky hubne. Občas se mu dokonce stane to, že upadne na zem. „Co pak říkala, někdy jí Karel vyvedl při návratu domů to, že ležel na podlaze a řekl jí, že měl právě infarkt,“ vypověděl u výslechu Janis Sidovský. Podle lékařů byl Svoboda ale úplně zdráv. Není se co divit, že Karel zažíval muka. První »přítel« jeho ženy ji podle Janise bil a tloukl, navíc ji okradl o peníze. Vendula ale sama žádné neměla, byly to tedy Karlovy peníze? V Řecku se poté před zraky všech intimně sbližovala a dováděla s urostlým a mladším Řekem Sotirisem. A navíc, aby toho nebylo na Karla málo, mu po návratu odepřela i sex, což pro silného a mužného Svobodu muselo být skutečně deprimující.

Smutná pravda

Karel Svoboda prošel peklem. Lze to vyčíst z policejních protokolů, kde se pravda objevila »nahá«, skutečná, nepřikrášlená hezkými slovy pro novináře. Milovaný skladatel se před svou smrtí trápil, rozvést se nemohl, snad to ani nedokázal. Opustit »celebritu« a »ženu roku« Vendulu s malým dítětem by v krutém a nemilosrdném showbysnysu nejspíš neustál. Vyhnat ji nemohl, odejít sám před sedmdesátkou z milovaného domu nedokázal. A donutit Vendulu, aby mu dala to, co patří po právu každému manželovi? To nemohl. A tak trpěl…
Petr Muk řekl na skladatelově pohřbu zřejmě velkou pravdu: „Skutečným očistcem prochází člověk na zemi, ne až po smrti.“ Očistcem pro Karla Svobodu bylo jeho manželství.

Proč Vendula nezavolala pomoc?

Všechny Karlovy předchozí pokusy o sebevraždu Vendula ignorovala. O tom posledním jí chtěl říct asi hodinu před tím, než zemřel. Byla už na cestě domů a hovor prý ukončila kvůli namrzlé silnici. „To mi říkal, že je mu divně,“ vypověděla Vendula do protokolu. Zpět svému muži se prý už nedovolala. Karel v tu chvíli měl před sebou poslední tři hodiny života. Proč Vendula nezavolala pomoc? Proč neposlala do domu záchranku, policii nebo sousedy? To zůstává záhadou. Rouškou tajemství je zahaleno i to, proč Vendula už dříve, když se Karel doma pokoušel zabít, nezavolala lékaře, ani se sama nedošla poradit s odborníky. Vždyť každý psycholog upozorní rodinné příslušníky na to, že ten, kdo sebevraždu často předstírá, ji velmi pravděpodobně také jednoho dne skutečně spáchá. Teď už je bohužel na všechno pozdě…

Co bylo v protokolech? Přesně tohle řekli!

Janis Sidovský

Měl Svoboda rakovinu?Kliknutím zvětšete

Někdy na podzim 2006 mi začala Vendula naznačovat, že má zase svoje stavy, jako zažila tehdy po Klářině smrti (zesnulá dcera Svobodových – pozn. redakce), ale nepřipisovala tomu nějaký hlubší význam. Mluvil jsem s ním na premiéře »Golema«, kdy nám dal osobně vstupenky. Tehdy byl už pohublý. Pak začal odmítat veškeré pozvání na veřejná vystoupení. Byl jsem s ním na obědě koncem listopadu 2006, on mě sám pozval, byla tam i Vendula. On se tehdy byl podívat i v »Kapce«. Tehdy vůbec nemluvil o »Golemovi, jako by se bál o tom mluvit. Já jsem ho zval na »Cenu Kapky naděje«, což byl velmi významný večer. On říkal, že si to musí rozmyslet a že je dobře, že se nám daří, myslel tím ne sebe, ale »Kapku«. Chápal jsem to tak, že těžce nese neúspěch toho představení »Golem«.

O posledních hovorech s Vendulou

Od září 2006 jsme s Vendulou Svobodovou studovali manažerský kurz a jeho zkoušky proběhly poslední lednový týden v hotelu Jenišov na Šumavě. On tam původně měl přijet s ní. Od čtvrtka jsem na Šumavě byl se spolužáky, Vendula přijela v pátek 26. 1. Přijela se synem a říkala, že Karel jet nechtěl.
Podle mě si telefonovali několikrát denně a v neděli jsme s Vendulou úspěšně složili zkoušky a ona mu to hned volala.
Obědvali jsme společně, já jsem odjel asi kolem 15.00 hod., odjel jsem před Vendulou, jel jsem sám svým autem a jel jsem na Karlštejn domů. Kolem 17.30 hod. jsem mohl být doma. Vendula mi v té době také telefonovala, že je někde u Benešova, že se v nějaké restauraci zastaví pro jídlo a že už bude brzy taky doma.

O osudném večeru

Po 18.00 hod. jsem zjistil, že mám dva zmeškané hovory od Venduly, tak jsem jí volal zpět. Mluvila úplně jiným hlasem. Myslel jsem si zprvu, že jí telefon někdo ukradl, ale byla to ona a křičela do telefonu, že je Karel mrtvý, že se asi zastřelil. Já jsem jí na to řekl, že za ní přijedeme, řekl jsem Pavlovi Vítkovi, který byl doma, co se stalo, a jeli jsme společně za Vendulou. Kolem půl osmé jsme mohli být v Jevanech.
Co pak říkala, někdy jí Karel vyvedl při návratu domů to, že ležel na podlaze a řekl jí, že měl právě infarkt. Já jsem cestou z Karlštejna do Jevan pořád doufal, že Vendula zavolá, že se Karel probral a měl kolem sebe jen rozlitou červenou barvu. Myslím, že to dělal proto, aby ji víc udržel doma, aby se o něj víc starala.

Vendula Svobodová

Otázka vyslýchajícíhoKliknutím zvětšete
Můžete charakterizovat Vaše manželství, zejména poslední dobu, jaký to byl vztah, intimní život.
Odpověď
Naše manželství bylo celkem normální, to znamená občas sluníčko občas bouřka. V poslední době, tím myslím poslední rok se začalo projevovat to, že Karel intenzivně pracoval. Vzpomínám si na to, že jsem v létě byla pryč v Řecku na dovolené, vím, že jsem mu volala, že je to tam hezké, že bych tam ještě nějaký den zůstala. Karel mi na to řekl, zůstaňte tam, tady je to stejně všechno v pytli, dělám, nemůžu to dokončit, byl hrozně nervózní. Říkal, že klukovi bude u moře lépe, takže zase v klidu, žádné scény. Žili jsme klidně vedle sebe.

Otázka vyslýchajícího
Trpěl manžel psychickými problémy? V kladném případě popište jeho stavy a nálady, případně, jak se na jeho jednání projevovaly.
Odpověď
Hubnul, za poslední rok zhubnul asi 25 kg, měl propady nálad, nechtěl vycházet mezi lidi, měl třesy po těle, byl neustále zpocený. Někdy ráno vůbec nevylezl z postele, říkal, že mu je špatně. Jeden den měl rakovinu, druhý den infarkt, také se stalo, že upadl na zem. Domnívala jsem se, že má záchvat, ale on se postavil a šel telefonovat a do telefonu už byl v reálu, normální.

Otázka vyslýchajícího
Mluvil někdy o tom, že by si vzal život?
Odpověď
Ano, v poslední době to bylo dost často, dokonce to řekl i v přímém přenosu v televizi při předávání Slavíků, někomu předával cenu a řekl, že mu musejí udělat posmrtnou masku, že už tady dlouho nebude. Za posledních půl roku několikrát udělal doma to, že si dal hlaveň pistole do úst. Bylo to při normálním běžném životě, aniž by tomu předcházel nějaký impuls. V těchto případech měl takový divný výraz v očích a na mě to dělalo dojem, že zkouší, co vydržím.

Otázka vyslýchajícího
Mluvil manžel někdy o tom, že by ho někdo vydíral?
Odpověď
Nevím o tom nic.

Otázka vyslýchajícího
Můžete vysvětlit nepřítomnost Vašich psů v Jevanech na kritický víkend?
Odpověď
Bylo to kvůli té havárii kanalizace, v té době už jsme měli jen jednoho psa. Toho prvního dal Karel do rodiny s nějakým dítětem přes pana Vlastimila Knihu, což je cvičitel psů z Říčan. Ten druhý pes byl po dobu havárie u pana Knihy a to z důvodu, že se muselo kopat v místech kotce.

Otázka vyslýchajícího
Proč manžel vystoupil z nadace ,,Kapka naděje“?
Odpověď
Karel nebyl nikdy členem nadačního fondu Kapka naděje.


Foto: Dalibor Puchta, archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.