Případy 1. oddělení vs. Expozitura: Hádka scenáristů a hrozba soudem! Kvůli zničené pověsti oběti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Případy 1. oddělení vs. Expozitura: Hádka scenáristů a hrozba soudem! Kvůli zničené pověsti oběti!

Oběťmi byly dvě mladé právničky.
Oběťmi byly dvě mladé právničky.  (Foto: Česká televize, ara)

Jeden případ, dvě kriminálky. Brutální vražda dvou žen, které v červenci 1999 ubil tyčí šílený kolega advokát, inspiroval tvůrce nejen nováckého seriálu Expozitura, ale také Případů 1. oddělení, jejichž druhá série odstartovala na ČT právě tímto mordem.

Zatímco scenárista Jan Malinda (33) pojal »Případ« s názvem Slepý svědek opravdu fakticky, Josef Klíma (64) a Janek Kroupa (41) ho v Expozituře hodně přibarvili, čímž prý ublížili rodinám zavražděných žen. „Případ se objevil v Expozituře v té upravené podobě, že oběti – dvě advokátky – z něj vycházely jako mrchy, kterým by divák mohl smrt i přát,“ míní Malinda.

„Ryze scenáristicky to Janku Kroupovi a Josefu Klímovi vyčítat nemůžu. Prostě fabulovali, jak potřebovali. Ale problém byl, že Expozitura se tvářila jako skutečné případy a seriálové zpracování strašně psychicky sejmulo rodiče jedné z obětí. Dokonce se chtěli s Novou soudit o pověst jejich dcery, ale logicky by neuspěli, tak to vzdali,“ připomíná scenárista.

Janek Kroupa se hájí tím, že příběh tak anonymizovali, že nemohli nikomu ublížit. „Pokud by se tak přece jen stalo, tak by mě to opravdu velmi mrzelo, ale rodiče dívek mě nekontaktovali. Schválně jsme zaměnili všechno, co šlo. Nechali jsme se inspirovat pouze detektivní zápletkou,“ říká Kroupa, jehož slova potvrzuje také Josef Klíma.

Jak to bylo doopravdy
Advokát se kvůli strachu ze ztráty zaměstnání a také žárlivosti rozhodl ocelovou trubkou umlátit majitelku právní kanceláře a její koncipientku. Alibi ve prospěch jeho neviny mu měl dělat slepý svědek, který seděl v době vražd ve vedlejší místnosti. Jenže ten muže usvědčil, protože díky vycvičenému sluchu dokázal rozeznat rány do hlavy. Obviněný advokát spáchal ve vazební cele sebevraždu ještě před začátkem soudu.



Přečtěte si
sona51
5. 1. 2016 • 22:29

Konecne na co se dalo divat

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.