Smrt stopařek: Brutálním vrahem měl být někdo jiný! Víme kdo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smrt stopařek: Brutálním vrahem měl být někdo jiný! Víme kdo!

Polský herec zahrál vraha přesvědčivě.
Polský herec zahrál vraha přesvědčivě. (Foto Aha!: Roman Souček, ara)

Ze slavné české detektivky Smrt stopařek režiséra Jindřicha Poláka (†78) dodnes mrazí. Vycházela ze skutečné události, kdy profesionální řidič, který trpěl nezvladatelnou agresivitou vůči ženám, chladnokrevně vraždil náhodné stopařky.

Hlavním adeptem na titulní roli bestiálního vraha byl herec Petr Kostka (77). Přestože už se začínal učit text a připravovat se na náročnou postavu, roli nakonec nezískal. „Čím více jsme o tom přemýšleli, vycházelo nám, že by nebylo asi vhodné, aby tuto postavu hrál známý český herec. Uškodilo by to jednak jemu samotného a také filmu… Proto jsme se rozhodli porozhlédnout se za hranicemi a do představitele vraha Charváta obsadit cizince, aby ta detektivka byla údernější a více zapůsobila na diváka,“ prozradil režisér Jindřich Polák. A tak tvůrci začali listovat barrandovskou kartotékou, kde byl seznam herců z východní Evropy.

Když uviděli fotografii polského herce Marka Perepeczka (†63), bylo jasno. „Zrovna hrál v divadle ve Varšavě Přelet nad kukaččím hnízdem, ale jednání byla rychlá. Kvůli filmu se na celé čtyři měsíce ze svých závazků uvolnil a měl jsem ho k dispozici po celou dobu natáčení. To by s československým hercem nebylo tak snadné,“ dodal režisér. Polský herec měl krásnou manželku Agnieszku, která za ním do Čech na natáčení pravidelně jezdila. „Byla to vysoká elegantní blondýna. Tvořili nádherný pár,“ zavzpomínala na kolegu jedna ze »zavražděných stopařek « Dagmar Patrasová (59).

Zabil ho infarkt…

Přestože Perepeczsko, který se aktivně věnoval kulturistice, na první pohled vypadal velice robustně a nepřístupně, jeho chování bylo naprosto odlišné. „Byl to dvoumetrový strašně hodný obr,“ uvedla s úsměvem Dáda. „Když mě měl škrtit, nechtěl pořádně stisknout. Musela jsem mu sama říci, aby se nebál přitlačit a vypadalo to opravdově. Nakonec tedy stiskl tak, že jsem na krku měla pěkné otlačky několik dní,“ dodala Patrasová. „On byl gentleman, když mě tam rdousil, nebylo mu to vůbec příjemné, pořád se mi za to omlouval,“ přidala se Jaroslava Obermaierová (69), která si zahrála paní, u které vrah pobýval v podnájmu. „Bohužel nikdy v životě už jsme se pak spolu nepotkali,“ dodala herečka. Perepeczko zemřel v pouhých třiašedesáti letech, ho zabil infarkt…

Patrasová s Nagyovou si vysloužily Arabelu…

Mnohým hercům a herečkám, kteří ve Smrti stopařek hráli, film pomohl v jejich dalších kariérách. „Vděčím tomu filmu za moc. Když pan režisér Václav Vorlíček hledal princezny do Arabely, podíval se na Smrt stopařek a vybral si mě a Janu Nagyovou. Původně tam moji sestru měla hrát Libuše Šafránková. Ta ale onemocněla, a tak díky zmíněné detektivce ukázal na ni,“ uvedla Patrasová. Na natáčení detektivky ráda vzpomíná i Jaroslava Obermaierová. „Roli mi nabídl pan režisér v létě na filmovém festivalu v Karlových Varech. V té době jsem neměla moc práce, takže jsem byla ráda. Na podzim jsme začali točit,“ prohlásila. „Téma bylo nepříjemné, ale zároveň mě zajímalo. Nebyla jsem ženou, která by jezdila stopem, maminka mě vždycky varovala... Jela jsem pouze jednou v životě, a to jenom kvůli tomu, že mi nic jiného nezbývalo. Jinak bych nestihla divadelní představení v Kladně,“ dodala.

Zajímavosti

✶ Marka Perepeczka nadaboval Vilém Besser, Janu Nagyovou Naďa Konvalinková a malého chlapce Míšu Jaroše, kterého ztvárnil Petr Procházka, Tomáš Holý.

✶ Mezi filmovým scénářem a skutečností můžeme najít pár odlišností. Například to, že vrah stopařky ve skutečnosti zabil montážním klíčem ve spánku v autě, poté je začal bodat vší silou nožem a nakonec na oběti vykonal soulož… Případ se stal 9. srpna 1976 na Slovensku. Pachatel se ke svým brutálním činům přiznal a nelitoval jich. V roce 1978 byl v Praze popraven.

✶ V jedné ze scén vrah Charvát navštíví kino, kde právě dávají francouzskou komedii Křidýlko nebo stehýnko (1976). V ní ale zaznívá úplně jiný dabing, než jaký doopravdy byl. Pro Smrt stopařek byl účelově vytvořený.

 

 



Přečtěte si
ivoadler
9. 8. 2015 • 09:34

Ani kulturistika člověka nezachrání před infarktem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.