Odstartoval "Malý pitaval": Všimli jste si chyb v seriálu? Ne? Tak se podívejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Odstartoval "Malý pitaval": Všimli jste si chyb v seriálu? Ne? Tak se podívejte!

Rozpitvané chyby v Malém pitavalovi z velkého města aneb Přešlapy v socialistickém seriálu z prostředí kriminálky...
Rozpitvané chyby v Malém pitavalovi z velkého města aneb Přešlapy v socialistickém seriálu z prostředí kriminálky... (Foto: Reprofoto ČT, ara)

Nikdo není dokonalý! To platí nejen pro Jiřího Krampola (76), ale i celou jeho vyšetřovací partu ze seriálu Malý pitaval z velkého města. I když si soudruzi v 80. letech dali na seriálu z policejního prostředí záležet, přece jen někde udělali chybu.

To, že nadporučík Ruda Pekař v podání Vlastimila Haška (†63) odehraje celý seriál v jednom svetru, je všeobecně známá věc. Role služebně nejstaršího vyšetřovatele byla totiž inspirovaná skutečným kriminalistou, který se tím vyznačoval. Záměrem scenáristy Jaroslava Dietla (†56) ale jistě nebylo, že v prvním díle s názvem »Aranžér«, který jste mohli vidět včera na ČT1, mají všichni z pražské pátračky na sobě během dvanáctidenního vyšetřování stejné kostýmy! Jen výjimečně pár z nich na sebe natáhlo navíc baloňák nebo bundu... Podobných přešlapů a chyb najdete v úvodní epizodě mnohem víc! Redakce deníku Aha! vám jich pár nabízí.

Chyba číslo 1: Zarudlý krk
Při vyšetřování krádeže v potravinách má poručík Libor Krejcárek (J. Krampol) krk bez jakéhokoli zarudnutí. V dalším záběru si nelze nevšimnout obřího pupínku. Ten všal jako zázrakem v následující scéně v obchodě není.

Chyba číslo 2: Tužka mění barvy
Jako kouzelník se představil i nadporučík Rudolf Pekař (V. Hašek). V kanceláři drží v jednom záběru v ruce červenou propisku, která se během pár vteřin změní na černou.

Chyba číslo 3: Záhadně mizející cedule
Pozornosti rekvizitářů unikla i tak velká věc, jako je informační cedule s denní nabídkou před vchodem do obchodu. Když vedoucí s prodavačkami odchází na polední pauzu, před vchodem stojí, když jde Krampol za pár vteřin k obchodu, záhadně zmizí.

Natočili 15 kousků: Zahrál si i Miki Volek!
Socialistický seriálek o jednom oddělení pražské kriminálky mapuje 15 skutečných případů. Scenáristou byl slavný Jaroslav Dietl, vše pak režíroval Jaroslav Dudek, který dokázal do dílka obsadit partu skvělých herců. A navíc, hudbu k tomu složila další osobnost tehdejší kultury – Ladislav Štaidl. Tím ovšem výčet slavných lidí nekončí, epizodní roličky si střihli i mladičká zpěvačka Anna K. a rokenrolový král Miki Volek!

Na to, že šlo na svou dobu o vcelku velkou věc, dostávali herci nuzně zaplaceno. „Honoráře byly tehdy komické, existovaly tabulky. Kdo začínal, měl 120 kaček za natáčecí den, později 160 korun. To jsem bral až do svých šestadvaceti let,“ prozradil Aha! Krampol.



Autor:  zej

Přečtěte si
rezacek
21. 7. 2015 • 09:03

Asi jsem šťoural, ale máš tam hrubku. Nám ostatním to vadí.

honzina
24. 6. 2015 • 07:41

jakeline
24. 6. 2015 • 06:12

Za totality se točily seriály které dávaly smysl dá se na ně dívat i po letech zato dnešní seriály jsou konina na ntou

honza54.
23. 6. 2015 • 23:47

S podivem zde čtu příspěvky s názory, že se teď točí hrůzy a dříve se točila kvalita. Tak to je dobrá ironie! Právě, když se člověk koukne na seriály natočené za komoušů, musí se stydět, že na to byl schopný koukat vážně. Vždyť to je jedna hovadina za druhou, směšné! A když se k tomu přidá ještě to prostředí, tak to je pozvracení. Alespoň vidíme, jak to tady dříve vypadalo, samé lešení, díry, šeď, hnus, hnus, hnus

majojo
23. 6. 2015 • 21:11

No tak pro tvou informaci: Pan Filipovský bydlel na Vinohradské a zcela nerušeně nosil "papírovou" bundu s americkou vlajkou, dokonce s ní prolézal sámošky, aby dostal podpultové zboží. A na dotazy odpovídal: To mi půjčila Pavlínka... tak takhle to chodilo za socialismu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.