Lubomír Lipský (92): Svědectví rodiny plné strachu! Vážné podezření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lubomír Lipský (92): Svědectví rodiny plné strachu! Vážné podezření

Kvůli problémům se zády má Lipský problém sejít ze schodů, s deníkem Aha! proto mluvil z okna.
Kvůli problémům se zády má Lipský problém sejít ze schodů, s deníkem Aha! proto mluvil z okna. (Foto Aha!: Daniel Černovský, Martin Pekárek)

Obavy z výsledků vyšetření! Lubomír Lipský (92) se v pátek ráno v pražské Thomayerově nemocnici podrobil CT mozku, jehož úkolem je najít či vyloučit krevní sraženinu neboli tzv. subdurální hematom.

Lipského už delší dobu trápí velké bolesti zad a každý krok je pro něj utrpením. „Musel jsem kvůli zádům dokonce odmítnout točit jednu pohádku a to jsem uměl už scénář nazpaměť,“ řekl herec s tím, že ho čeká operace páteře. Narkóza je ale v jeho věku nesmírně nebezpečná a tak lékaři chtějí vyloučit všechny možné příčiny špatné pohyblivosti, proto musel podstoupit CT mozku.
Deník Aha! se chtěl zeptat herce, jak vyšetření dopadlo. Ale tentokrát z okna vinohradské vily nevykoukl Lipský, jak tomu bylo naposled, ale jeho vnuk Martin. „Výsledky ještě neznáme,“ řekl Aha!.

„Uvidíme, jak vyšetření dopadne. K operaci páteře se ale přistoupí opravdu pouze v krajním případě,“ prohlásil rozhodně vnuk Martin. Nejen on, ale i celá rodina čeká s napětím na ortel lékařů a také se velmi obává narkózy, která může poškodit mozek velkou měrou. Sám herec má ale pro strach uděláno. „Já už jsem měl tolik narkóz v žvotě,“ říká. Pokud ovšem Lipskému najdou subdurální hematom, operuje se bez celkové anestezie a potom může být po bolestech zad.

Co způsobuje subdurální hematom?
Bolesti hlavy, zmatenost, problémy s řečí, problémy s chůzí, závrať, motání, pády, ochrnutí končetiny či celé poloviny těla, snížená citlivost končetin nebo poruchu vědomí různého stupně. „Jde o krevní sraženinu, kterou může způsobit často i lehký úder do hlavy. Pokud se krevní sraženina zvětšuje, začíná tlačit na mozek a může se stát velmi nebezpečnou. Způsobí i například problémy s chůzí nebo koordinací. Je potom dobré ji odstranit. Operace se odehrává zpravidla v místním znecitlivění. Celý výkon trvá asi 30 minut a pacient je potom několik dnů hospitalizován na lůžku,“ vysvětlil MUDr. Pavel Boček, FN Motol v Praze.



Přečtěte si
bella.
4. 5. 2015 • 00:01

mek

cukrenka
3. 5. 2015 • 13:08

Nevím, jestli Thomayerova nemocnice je šťastná volba. My nemáme dobré zkušenosti.Ne. že by všichni internicté byli špatní, ael přístup/ zvláště mladších/ není dobrý, komunikace s rodinou byla hodně špatná až nedůstojná.

italiano
3. 5. 2015 • 13:06

Nejvíce ukáže vyšetření magnetickou rezonancí. A přeji uzdravení.

mekanik
3. 5. 2015 • 11:52

bel-ty jsi můj stavař vidˇ

bella.
3. 5. 2015 • 09:01

Mají pěkně shnilá okna , do své části vily za posledních 50 let asi moc neinvestoval

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.