Tahle žena tvrdí: Vendula mě okradla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tahle žena tvrdí: Vendula mě okradla!

PRAHA/ŘÍČANY – Na Vendulu Svobodovou (35) se to hrne ze všech stran! Teď byla vdova po Karlu Svobodovi (†68) dokonce označena za zlodějku! „Paní Svobodová se svým manažerem tvrdí, že vymysleli název nadace Kapka naděje. To je ale lež!


Název si vypůjčili od našeho charitativního projektu a nějak nám ho zapomněli vrátit,“ tvrdí Hana Herčíková (50), která je skutečnou autorkou jména nadace Kapka naděje, kterou s partnery založila v roce 1998, zatímco Vendula začala s charitou až v roce 2000, kdy jí zemřela dcera Klárka (†4,5).

Herčíková tvrdí, že Vendula proti ní dokonce ostře vystoupila, když si »dovolila« prezentovat v tisku projekt své původní mise Kapky naděje. „Řekla jsem jí, že by nemusela být alespoň tak sprostá, když už nám oproti původní dohodě ukradla jméno,“ kroutí hlavou Herčíková.

O tom, že Kapka naděje používá ukradený název, Hana Herčíková celé roky, zřejmě z piety k zemřelé dceři Svobodových Klárce, mlčela. „Ano, tehdy se mě Vendulino chování docela dotklo, ale už jsem jí dávno odpustila. Přece jen byla s manželem Karlem schopná sehnat řádově mnohokrát víc peněz na dobrou věc, než se to dařilo nám,“ říká Herčíková a vzpomíná: „Vendulu jsem poznala v době, kdy už měla její Klárka leukémii. Jednoho dne mě přátelé upozornili, že Vendula prezentuje pod naším názvem nějaký nový projekt. Tak jsem jí zavolala a při schůzce jsme se dohodly na dočasné spolupráci. Dohoda zněla, že může dočasně použít název Kapka naděje kvůli nákupu důležitého diagnostického přístroje, který pomáhá při léčbě leukémie. Tehdy mi slíbila, že ho přestane používat hned, jak sežene požadovaných 3,5 milionu korun. Pak ale na slib pozapomněla a naopak si nadaci Kapka naděje zaregistrovala! Pamatuji si, že jsem pak stála na ulici a brečela jak malá holka. Nechápala jsem suverénnost některých lidí, kteří si myslí, že si mohou dovolit vůči ostatním úplně všechno. Taková věc by se přece v charitě stávat neměla,“ vzpomíná žena, jejíž původní projekt zajišťoval finance pro děti s různými postiženími.

„Ano, pamatuji si na paní Herčíkovou i na její projekt,“ potvrdila deníku Aha! ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. S Herčíkovou na projektu Kapka naděje spolupracovali např. i fotograf Jadran Šetlík, moderátor Honza Musil a mnoho dalších.

I když se kvůli ukradenému názvu dokonce schylovalo k soudu, Hana Herčíková dala Vendule sama milost! „Partneři projektu už zalarmovali právníky, ale nakonec mě nepřemluvili. Kdyby šlo o obchodní záležitost, určitě bych se soudila, ale je pravda, že Vendulina Kapka naděje měla větší předpoklady úspěchu, tak jsem to nechala být. Vzpomněla jsem si na to, až když loni běžel v České televizi pořad 13. komnata, kde si Vendula se svým manažerem libovali, jak krásný název pro nadaci vymysleli. Kdyby aspoň mlčeli a neříkali, co není pravda,“ štve skutečnou autorku Kapky naděje.

Charitativní projekt mise Kapky naděje založila Herčíková v roce 1998 s výrobcem nealkoholických sektů, který z každé prodané lahve přispíval korunou na dobrou věc. „Vážně mě tehdy nenapadlo, abych si na název pořídila patent. Vždyť kdo by čekal podvod u charity?“ kroutí hlavou Herčíková.

Původní »matka« Kapky naděje teď alespoň doufá, že se spekulace o podivném hospodaření nadace Venduly Svobodové nepotvrdí. „Věřím, že všechny ty peníze byly použity na správnou věc. Kdyby se prokázalo něco jiného, dvojnásob by mě mrzelo, že byl na tu špatnost použit můj název,“ děsí se Herčíková.


Autor: David Zápal

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.