PROSTŘENO: Vepřová panenka s dijonským přelivem podle Dany Kuruczové
„Na plný úvazek“ se o svoji vnučku stará švadlena Dana, která na ostatní působí jako velká taktička. Moc nemluví, spíš kritizuje, dává nízké hodnocení, dnes dostane ve svém hezkém proseckém bytě příležitost předvést vlastní kulinářské kvality.
Vepřová panenka s dijonským přelivem podle Dany Kuruczové
Potřebujete:
2 vepřové panenky • 800 g brambor • 1 balení zelených fazolek • 2 lžíce dijonské hořčice • 200 ml smetany • 200 ml bílého vína • lžička solamylu • pepř • sůl • svazek jarní cibulky • 3 až 4 stroužky česneku • olivový olej • 100 g anglické slaniny • česnek • troška citronové šťávy
Postup:
Panenku očistíme, opláchneme, lehce osolíme a potřeme olivovým olejem a mírně posypeme mletým pepřem. Dáme na rozpálenou pánev. Maso otáčíme, aby se zatáhlo. Pak přendáme do trouby a dopečeme asi čtvrt hodiny dle „tloušťky“ panenky.
Na dijonskou omáčku si připravíme bíle víno, smetanu a dvě polévkové lžíce dijonské hořčice. Na pánvi vše smícháme, necháme provařit a zahustíme máčeným solamylem. Můžeme zakápnout citronem, pokud chceme, aby byla ještě pikantnější.
Oloupeme si brambory a dáme je uvařit do osolené vody. Když jsou měkké, slijeme vodu, přidáme máslo a rozšťoucháme. Nakrájíme jarní cibulku a vše promícháme.
Fazolové lusky povaříme ve vroucí vodě nejméně tři minuty, scedíme a dáme orestovat na pánev s osmaženou slaninou a nakrájeným nebo podrceným česnekem.